Type to search

NBA Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ημερομηνίες και προθεσμίες για το ντραφτ του 2021

Share

Το ντραφτ του ΝΒΑ είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές κάθε χρονιάς τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για την ίδια τη λίγκα. Πάμε να δούμε λίγο  τη σκαλέτα με όλες τις σημαντικές ημερομηνίες μέχρι τη μεγάλη μέρα του φετινού Ιουλίου.

 

30 Μαΐου (23:59): Καταληκτική ημέρα πρώιμων συμμετοχών

 

Μέχρι τότε μπορούν όλοι οι παίκτες από τα κολλέγια και όσοι είναι μη Αμερικανοί που επιθυμούν να ενταχθούν νωρίς στη «δεξαμενή» του ντραφτ, να υποβάλλουν αίτηση. Αργότερα έχουν την δυνατότητα να την αποσύρουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο κολλέγιο ή δεν νιώθουν ακόμα έτοιμοι. Πάντως για να επιστρέψουν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον θα πρέπει να διακόψουν την συνεργασία τους με manager που δεν έχει πιστοποιηθεί από το NCAA.

 

19-21 Ιουνίου: Elite Camp της G-League

 

Μετά την ακύρωση του event την περσινή χρονιά λόγω της πανδημίας του Covid19, Το NBA κοιτά να το επαναφέρει φέτος. Το 2019 σαράντα προσκεκλημένοι της θυγατρικής λίγκας πήραν μέρος στο πρώτο μισό και στη συνέχεια ακολούθησε δράση από 40 prospects που δήλωσαν/ μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή στο ντραφτ αλλά δε συμμετείχαν στο draft combine. Το ποιο θα είναι το φετινό format δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

 

21-27 Ιουνίου: Draft Combine

 

Εκείνη την εβδομάδα μπορούν οι νεαροί να δείξουν τα προσόντα τους υπό το βλέμμα πολλών ανθρώπων των ομάδων και να βελτιώσουν τη θέση τους για την κρίσιμη ώρα. Το ΝΒΑ σχεδιάζει αυτό το σκέλος να περιλαμβάνει παιχνίδια 5 εναντίον 5 με παράλληλα τεστ και αξιολογήσεις ευκινησίας και δύναμης αν κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις τότε συνθήκες καθώς ως τώρα είναι δυναμικές, αφού μεταβάλλονται τα υγειονομικά δεδομένα κάθε τόσο.

22 Ιουνίου (20:30 ανατολική ώρα): Η λοταρία του ντραφτ

 

Όσο θα διεξάγεται το Combine θα λάβει χώρα στην ίδια βδομάδα και η λοταρία του ντραφτ. Πρόκειται για την Τρίτη χρονιά χρήσης του νέου τρόπου κατανομής των πιθανοτήτων μεταξύ των ομάδων. Η χειρότερη ομάδα της σεζόν που τελειώνει λίγο καιρό πριν έχει δηλαδή 14% πιθανότητα να πάρει το νο1, ενώ μέχρι το 2019 είχε αντίστοιχα 25%. Έχουμε ήδη δει εκπλήξεις με αυτό το νέο υπολογισμό όπως τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς να καταφέρνουν να «κλέβουν» τον Ζάιον Γουίλιαμσον μέσα από τα χέρια πολλών ομάδων αν και είχαν το έβδομο χειρότερο ρεκόρ.

 

7 Ιουλίου (23:59): Καταληκτική ημερομηνία πρώιμης αποχώρησης

 

Οι τεταρτοετείς και όσοι άλλοι μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις μπορούν να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους από το ντραφτ εκείνη την ημέρα σε πρώτη φάση. Αν κάποιος περιμένει μετά την 7η Ιουλίου να αποσυρθεί για να μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή σε μεταγενέστερη χρονιά, δε λογίζεται πια ως ερασιτέχνης και δε μπορεί ως εκ τούτου να επιστρέψει στο κολλέγιο. Υπάρχει και μεταγενέστερη ημερομηνία αποχώρησης αλλά το ΝCAA έχει θεσπίσει τη δική του προθεσμία, βάζοντάς την 10 μέρες μετά το Combine.

 

19 Ιουλίου (17:00 ανατολική ώρα): Οριστική ημερομηνία αποχωρήσεων

 

Η τελική ημερομηνία ανάκλησης υποψηφιότητας από το draft και διατήρησης δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία σε επόμενη χρονιά. Ενδιαφέρει περισσότερο τους μη Αμερικανούς, αφού δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς με τους γηγενείς που πάνω κάτω έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν από προηγούμενες ημέρες.

Πολλοί international players, όπως τους ονομάζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που δηλώνουν συμμετοχή αμέσως μόλις τους δίνεται η δυνατότητα, συνήθως περιμένουν μέχρι την τελευταία αυτή προθεσμία για ερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες και να δουν πως αξιολογούνται. Εάν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες να ακούσουν το όνομά τους, αποσύρονται.

 

29 Ιουλίου: Η μέρα του ντραφτ

 

Όλα τα προηγούμενα στάδια χτίζουν μεθοδικά τη διαδικασία και οδηγούν σε αυτή ακριβώς τη στιγμή. Εξήντα τυχεροί θα ακούσουν το όνομά τους, ενώ πολλές ομάδες θα εμπλακούν σε ανταλλαγές για να αποκτήσουν κάποιο prospect το οποίο βλέπουν να έχει μελλοντικές προοπτικές, ή για να ανέβουν θέσεις και να έχουν περισσότερες και καλύτερες επιλογές στη διάθεσή τους.

Μετά το τέλος όσοι δεν επιλεχθούν θα προσπαθήσουν να βρουν άλλο μονοπάτι για το όνειρο. Θα παίξουν σε ένα από τα Summer Leagues, θα ενσωματωθούν στο training camp κάποιας ομάδας, θα κοιτάξουν προς τη θυγατρική λίγκα, είτε εξ ολοκλήρου ως παίκτες σε κάποια ομάδα, είτε υπογράφοντας two-way συμβόλαιο, μοιράζοντας δηλαδή τη σεζόν στη G-League και έχοντας την ευκαιρία να παίξουν στο ΝΒΑ όταν η ομάδα τους καλεί. Γι’ αυτούς που δε θα υπάρξει κάποια από όλες αυτές τις ευκαιρίες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε ορισμένους εξ αυτών στην Ευρώπη.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *