Type to search

NBA Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο πυρετός του ψηφιακού χρήματος στο ΝΒΑ

Share

Στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη μας, παρατηρείται φέτος μια ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος χρηστών σε ψηφιακές αγορές που σχετίζονται με τους παίκτες και τις στιγμές τους προκαλώντας μια νέα φρενίτιδα.

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και αυτό είναι πιο εμφανές από ποτέ. Για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε πρώτα πλέον κοιτάμε το διαδίκτυο. Ταχύτητα, εξοικονόμηση νεκρού χρόνου, πέρα από αυτό της διαδικασίας παραδοσιακής πληρωμής και κυρίως ευκαιρίες. Αυτές οι τελευταίες είναι ο μεγαλύτερος λόγος της τρέλας γύρω από τα digital purchases σχετικά με το ΝΒΑ που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Θυμάστε πιο παλιά που συλλέγαμε κάρτες των παικτών; Ακόμα κι αυτές οι χειροπιαστές προωθούνται πλέον σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες με κάποιες να φτάνουν ιλιγγιώδη ποσά λόγω παλαιότητας, αυθεντικής υπογραφής και περιορισμένου αριθμού αντιτύπων.

Το μεγαλύτερο θόρυβο κάνει όμως η πλατφόρμα Topshot. Εκεί υπάρχουν στιγμιότυπα από διάφορους παίκτες για όποια φάση μπορείτε να φανταστείτε. Είναι διαθέσιμα είτε κατά μονάδες είτε σε «πακέτα» που είτε περιλαμβάνουν περισσότερες φάσεις είτε συνεχίζουν το κλιπ της αρχικής φάσης παραπάνω, είτε την ξαναδείχνουν από άλλες γωνίες λήψης.

Μάλιστα το ίδιο στιγμιότυπο μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα σπανιότητας άρα και διάφορες τιμές. Αυτό το καθορίζει η ζήτηση την οποία μετρά η βάση δεδομένων και ανάλογα λαμβάνονται αποφάσεις για το αν θα αυξηθεί ή όχι ο αριθμός των αντιγράφων μιας συγκεκριμένης φάσης.

Κάποιος εύλογα θα ρωτήσει γιατί να αγοράσει κανείς ένα highlight του ΝΒΑ όταν αυτό υπάρχει στις περισσότερες των περιπτώσεων ελεύθερο προς θέαση στο youtube και ουσιαστικά αποκτάς κάτι άυλο όπως τα δευτερόλεπτα, οι στιγμές μπασκετικής ιστορίας. Η απάντηση είναι απλή κι εύκολη. Κάθε αγορά που πραγματοποιείται γίνεται με σκοπό μεταπώλησης και άρα κυνήγι υψηλότερης τιμής από το αρχικό ποσό καταβολής. Όμως αυτό το νέο trend κάνει καλό και στην ίδια τη λίγκα. Η πλατφόρμα παίρνει ένα ποσοστό 5% ως προμήθεια που στη συνέχεια το μοιράζεται με το πρωτάθλημα και την ένωση παικτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα χρήματα μοιράζονται εξίσου σε όλους τους παίκτες. Ένα κάρφωμα του Λεμπρόν Τζέιμς πουλήθηκε πριν λίγο καιρό έναντι 400.000 δολαρίων. Χαμηλόμισθοι συνάδελφοι του «βασιλιά» αποκόμισαν το ίδιο κομμάτι του ποσού με εκείνον. Και αυτή είναι μόνο μία περίπτωση. Σύμφωνα με αναφορές υπήρξε συνολική επένδυση από χρήστες ανώτερη των 230 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Σημαντικό εργαλείο στις ψηφιακές αγοραπωλησίες είναι επίσης τα διάφορα κρυπτονομίσματα. Πέρα από ισοδύναμο του πραγματικού χρήματος σαν μέσο ολοκλήρωσης της εκάστοτε διαδικασίας επιτελούν κι έναν άλλο ρόλο. Ουσιαστικά έχουν κάποιες ισοτιμίες περίπου όπως οι μετοχές και ο κάτοχος κρίνει ο ίδιος αν θέλει να εξαργυρώσει τα όσα έχει μαζέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή στην τρέχουσα τιμή του καθενός, ή να τα αφήσει για περισσότερο καιρό μέσα στο ψηφιακό του πορτοφόλι προσδοκώντας σε μελλοντική άνοδο της αξίας τους.

Ο Σπένσερ Ντίνγουιντι μάλιστα από πέρυσι κοιτούσε να λανσάρει το δικό του κρυπτονόμισμα και ήθελε να πληρωθεί το συμβόλαιό του σε αυτή τη μορφή χρημάτων. Δικαιολόγησε λοιπόν το παρατσούκλι που του κόλλησε ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ λέγοντας ότι το όνομά του παραπέμπει σε λογιστή.

Παλαιότερα στην Αμερική είχαμε τον πυρετό του χρυσού. Τώρα δεν υπάρχουν αξίνες, εργαλεία ανίχνευσης, μεγάλα τσουβάλια και σκεύη για να ξεπλύνει κανείς πολύτιμες πέτρες σε ποτάμια όπως ο Κολοράντο. Αρκεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο πυρετός του ψηφιακού χρυσού, ένα νέο El Dorado, είναι γεγονός.

Παρακάτω ένα βίντεο από το κανάλι του JxmyHighroller στο youtube που εξηγεί κατατοπιστικά τη δομή και τη λειτουργία του Topshot:

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *