Type to search

NBA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Όταν ο Μάικλ Τζόρνταν “σκότωνε” τους Καβαλίερς με το περίφημο “The Shot”! (vids)

Share

Πάμε το χρόνο πίσω για να θυμηθούμε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του Μάικλ Τζόρνταν. Ήταν η στιγμή που τον καθιέρωσε στο NBA ως έναν από τους πιο “clutch” παίκτες όλων των εποχών (αν όχι ο κορυφαίος) καθώς αυτό το σουτ που πέτυχε σαν σήμερα πριν από  32 χρόνια αποτέλεσε την αρχή για πολλά ακόμα αντίστοιχα στη μέλλουσα καριέρα του.

Στην Κανονική Διάρκεια της σεζόν 1988-89, οι Chicago Bulls είχαν μια μέτρια πορεία τερματίζοντας στην 6η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας με ρεκόρ 47-35. Έτσι, στον πρώτο γύρο των Playoffs διασταυρώθηκαν με τους 3ους Κλίβελαντ Καβαλίερς των Μαρκ Πράις, Λάρυ Νανς και Μπραντ Ντόχερτι οι οποίοι είχαν και το πλεονέκτημα της έδρας. Οι “Ταύροι” κατάφεραν να “σπάσουν” με το “καλημέρα” την έδρα των αντιπάλων τους νικώντας το πρώτο ματς με 95-88. Στη συνέχεια, το ζευγάρι ήρθε στα ίσα με 1-1 και σκορ 96-88 υπέρ των Καβαλίερς και η σειρά μεταφέρθηκε στο Σικάγο εκεί όπου οι Μπουλς πήραν εκ νέου κεφάλι στο προβάδισμα με 2-1 (101-94) με τους “Ιππότες” να ξαναπαίρνουν το πλεονέκτημα της έδρας έπειτα από το νικηφόρο 108-105 στον τέταρτο αγώνα. Η σειρά πήγε στην έσχατη λύση κι αυτή ήταν το πέμπτο και τελευταίο ματς στο Κλίβελαντ (οι σειρές του πρώτου γύρου κρίνονταν στις τρεις νίκες).

Εκεί, οι γηπεδούχοι παρά το καλό ξεκίνημα των αντιπάλων τους στο πρώτο δωδεκάλεπτο, επανέφεραν την ισορροπία και ο αγώνας ήταν ντέρμπι μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στην τελευταία επίθεση των “Καβς”, ο Κρεγκ Ίλο με λέι-απ έκανε το 100-99 δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του 3 δευτερόλεπτα να απομένουν πριν τη λήξη. Οι Μπουλς και δη ο Τζόρνταν δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στην επαναφορά των φιλοξενούμενων, ο “Air” με μια προσποίηση ξέφυγε από δύο αντιπάλους προκειμένου να δημιουργήσει χώρο και να δεχτεί την πάσα, κατευθύνθηκε προς το ύψος των βολών εκεί όπου με ένα ιδανικό άλμα, εκτέλεσε το jump shot για να μείνει αρκετή ώρα στον αέρα (όπως συνήθιζε να κάνει) και να σκοράρει μπροστά στον Κρεγκ Ίλο που δε μπορούσε να κάνει τίποτα για να τον σταματήσει.

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε γράψει το 101-100 ακριβώς στην κόρνα του χρονομέτρου και στη συνέχεια ακολούθησε ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του για να επαναφέρει την ομάδα του από την κόλαση στο παράδεισο μέσα σε τρία δευτερόλεπτα και να την στείλει στον επόμενο γύρο με τον πιο αναπάντεχο τρόπο και αγχωτικό τρόπο: με ένα νικητήριο σουτ το οποίο θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αποτυχία και κατ’επέκταση σε αποκλεισμό για το Σικάγο. Όμως αυτό δε συνέβη γιατί αυτός ήταν ο “MJ”, ένας γεννημένος νικητής.

Στη συνέχεια εκείνων των Playoffs, οι Μπουλς επιβλήθηκαν των Νιου Γιορκ Νικς με 4-2 για να προκριθούν στους Τελικούς Περιφέρειας εκεί όπου λύγισαν με 4-2 από τους ανώτερους και μετέπειτα πρωταθλητές, Detroit Pistons.

Δείτε το σπουδαίο σουτ του Τζόρνταν και τα highlights του απέναντι στο Κλίβελαντ.

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *