Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΣΕΡΙΕ Α

Ζοσέ Μουρίνιο: Από την… αποτυχία της Τότεναμ στην πρόκληση της Ρόμα

Share

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Ζοσέ Μουρίνιο υπογράφει στην Τότεναμ εν μέσω κατακραυγής και έντονης κριτικής στην ομάδα από τους οπαδούς, οι οποίοι προβληματίστηκαν και θύμωσαν από την ξαφνική απόλυση του Ποκετίνο. Ο Πορτογάλος έπαιρνε μια ομάδα που είχε καταφέρει να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, χάνοντας τον θρόνο από την Λίβερπουλ, στον τελικό της Μαδρίτης.

Ο Πολύ έμπειρος τεχνικός προσπάθησε να θέσει νέες βάσεις στην ομάδα, ώστε να την χτίσει με τον δικό του τρόπο και να παίζει το δικό του στυλ ποδοσφαίρου. Ο πήχης κυρίως από την μεριά της διοίκησης είχε τεθεί αρκετά ψηλά, καθώς η ομάδα διψούσε για τρόπαια.

Η σεζόν του πριν το ξέσπασμα της πανδημίας μπορεί να χαρακτηριστεί… μέτρια. Συγκεκριμένα η Τότεναμ στις 9/3/2020 (τελευταία αγωνιστική ημέρα πριν το ξέσπασμα του ιού) βρισκόταν στην 8η θέση με 41 βαθμούς, επτά μακριά από τετράδα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, η φαινομενικά καλή κλήρωση με την Λειψία, αποδείχθηκε σε εφιάλτη αφού οι Γερμανοί καθάρισαν τα σπιρούνια με συνολικό σκορ 4-0 αφήνοντας εκτός το σύνολο του Μουρίνιο από την συνέχεια.

Μετά την ολοκλήρωση της καραντίνας, τα πράγματα δεν άλλαξαν πολύ. Ουσιαστικά οι Λονδρέζοι θα ήταν εκτός Ευρώπης άμα η Γουλβς δεν έχανε από την Τσέλσι. Τελικά κατέλαβε την έκτη θέση με 59 βαθμούς, ενώ τα πρώτα σύννεφα ήδη είχαν εμφανιστεί πάνω από το στρατόπεδο των Σπέρς.

Η διοίκηση παρόλα αυτά έδειξε μια κάποια εμπιστοσύνη στον Μουρίνιο, ενώ προχώρησε σε ενίσχυση της ομάδας στη μεταγραφική περίοδο, με τις αφίξεις των Ρεγκιγιόν και Μπέιλ να είναι οι πιο ηχηρές.

Ο 58χρονος τεχνικός άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς τη σεζόν, αφού κατάφερε και έβγαζε μια αρκετά σκληρή και κυνική Τότεναμ η οποία καθάριζε όλα σχεδόν τα παιχνίδια. Η ομάδα έκανε τροχιά πρωταθλητισμού μέχρι τις αρχές του Γενάρη. Τότε άρχισαν οι απώλειες βαθμών, οι ήττες σε ντέρμπι και κυρίως η αγωνιστική πτώση της Τότεναμ. Εκεί ακριβώς ήταν που ξαναφούντωσε όλο το κακό κλίμα δυσφορίας προς το πρόσωπο του Πορτογάλου, το οποίο έγινε ακόμα πιο έντονο μετά την ήττα στον τελικό του Λιγκ Καπ από την Σίτι.

Τα αποδυτήρια είχαν χαθεί, με τους Μπέιλ, Κέιν και Άλι να είναι πλήρως απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση τους από τον προπονητή. Μάλιστα φέρεται στον Ουαλό ο Μουρίνιο να είχε ξεκαθαρίσει πως… δεν το υπολογίζει καν στα πλάνα του, ενώ ο Άγγλος Φορ φαινόταν φευγάτος από το κλαμπ.

Στις 19 Απριλίου, – εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων για την ESL – τα σπιρούνια ανακοινώνουν το διαζύγιο με τον Μουρίνιο, με την πορεία του στον σύλλογο του Λονδίνου να κρίνεται με αρνητικό πρόσημο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, ο 58χρονος κόουτς θα λάβει από τον αγγλικό σύλλογο αποζημίωση ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 35 εκατ. ευρώ). Από την Τσέλσι είχε κερδίσει ποσά 21 και 14 εκατ. ευρώ αντιστοίχως στις δύο απολύσεις του.

Από την Ρεάλ είχε λάβει 19,5 εκατ. και από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλα 17,5, για ένα συνολικό ποσό 107,4 εκατ. ευρώ.

Και φτάνουμε στο τώρα. Η Ρόμα την Τρίτη (4/5) ανακοινώνει την συμφωνία με τον Πορτογάλο προπονητή, σε ένα συμβόλαιο τριετούς διάρκειας που ξεκινάει από το καλοκαίρι.

Ο Μουρίνιο, μπορεί να κράτησε χαμηλούς τους τόνους στις πρώτες του δηλώσεις αλλά σίγουρα θέλει να αναγεννήσει τον σύλλογο από την Ιταλική πρωτεύουσα.

Καθώς πρώτο του μέλημα θα είναι να συμμαζέψει την άμυνα των Ρωμαίων και μετά να φτιάξει ένα ικανό σύνολο που θα μπορεί να πάρει αποτελέσματα και να χτυπήσει τις ψηλές βαθμολογικές θέσεις στην Ιταλία.

Εξάλλου θα έχει όλο τον χρόνο να το κάνει, αφού η Ρόμα από ότι φαίνεται δεν θα έχει βαρύ πρόγραμμα στην Ευρώπη και θα είναι ίσως η ιδανική χρονιά για να αρχίσει ένα rebuild.

Το θέμα είναι τώρα ποιές είναι οι αποφάσεις των ανθρώπων της ομάδας όσο αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις και πως θα είναι το τελικό πλάνο του Μουρίνιο.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε πάντως είναι πως όσο ντεμοντέ και ξεπερασμένος να θεωρείται ο Special One, η Ρόμα ανεβαίνει επίπεδο με εκείνον στον πάγκο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *