Type to search

Κεντρική ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 2-3: Επιβίωσε από τις «νυχτερίδες» και κοιτάει το ντέρμπι τίτλου

Share

Σε ένα τρελό δεύτερο ημίχρονο, όπου σημειώθηκαν και τα πέντε γκολ του παιχνιδιού, η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που βγήκε νικήτρια με 3-2 επί της Βαλένθια στο «Μεστάγια» και πλέον περιμένει την Ατλέτικο Μαδρίτης στο απόλυτο ντέρμπι τίτλου.

Ο Ρόναλντ Κούμαν δήλωνε πριν το παιχνίδι πως αν η ομάδα του κερδίσει και τα πέντε εναπομείναντα παιχνίδια θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Η Μπαρτσελόνα έκανε το πρώτο από τα πέντε νικηφόρα βήματα που απαιτούνται κερδίζοντας στο «Μεστάγια» με 3-2 την Βαλένθια, σε ένα τρελό δεύτερο ημίχρονο, όπου και μπήκαν όλα τα γκολ του αγώνα. Οι νυχτερίδες προηγήθηκαν με τον Παουλίστα στο 50΄, οι μπλαουγκράνα το γύρισαν με δύο γκολ του Μέσσι και ένα του Γκριεζμάν, για να μειώσει και να αγχώσει για λίγο τους Καταλανούς ο Σολέρ στο 83΄, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Έτσι, η Μπαρτσελόνα, που μετρούσε τρία σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα στο «Μεστάγια», ανέβηκε στους 74 βαθμούς και θα υποδεχθεί το επόμενο Σάββατο την Ατλέτικο Μαδρίτης (πρώτη με 76) στο σούπερ ντέρμπι τίτλου. Από την άλλη η Βαλένθια έμεινε για έκτο σερί ματς μακριά από την νίκη και κόλλησε στους 36 βαθμούς, μόλις στο +6 από την σωτηρία, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος.

Το σχέδιο του Γκράθια δούλεψε κατά το ήμισυ

Ο Χάβι Γκράθια κατέβασε την Βαλένθια με τριάδα στο κέντρο της άμυνας για τρίτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα, θέλοντας να διασφαλίσει πως η ομάδα του δεν θα είναι ευάλωτη στις επιθέσεις της Μπαρτσελόνα. Το αμυντικό πλάνο δούλεψε σε πολλές περιπτώσεις, αλλά το επιθετικό δεν είχε επιτυχία. Ο Ισπανός προπονητής θέλησε να χτυπήσει την ανεβασμένη, μέχρι το κέντρο, άμυνα των μπλαουγκράνα με αντεπιθέσεις και για αυτό τοποθέτησε τον Γκέδες σε έναν ελεύθερο ρόλο ώστε να μπορεί να κινείται και να δημιουργεί καταστάσεις. Μία ήταν η φορά που οι νυχτερίδες βγήκαν με προϋποθέσεις στην κόντρα αλλά το σουτ του Γκαγιά από πάσα του Γκέδες πέρασε πολλά μέτρα άουτ. Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα είχε τον απόλυτο έλεγχο στην κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας και στο πρώτο τέταρτο έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες. Η πρώτη συνέβη στο 3΄ μετά από συνεργασία των Γκριεζμάν-Ντε Γιονγκ-Πέδρι αλλά το τελείωμα του τελευταίου από το ύψος του πέναλτι πέρασε λίγο έξω. Στο 12΄ οι μπλαουγκράνα είχαν την σημαντικότερη στιγμή τους, με την εκτέλεση φάουλ του Μέσσι και την προβολή του Αραούχο που έβγαλε ενστικτωδώς με το αριστερό χέρι ο Σίλεσεν. Η Βαλένθια απείλησε για τελευταία φορά στο 26΄ όταν το σουτ του ξεμαρκάριστου Ράσιτς λίγο έξω από την περιοχή μπλόκαρε ο Τερ Στέγκεν. Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να δημιουργήσει από παντού, αλλά οι πιο επικίνδυνες στιγμές προέκυψαν από την πλευρά του Άλμπα. Στο 24΄ το γύρισμα προς τον Μέσσι ανακόπηκε από τον Παουλίστα, ενώ στο 40΄ ο Πέδρι δεν πρόλαβε για λίγο την παράλληλη πάσα του Ισπανού μπακ. Η Μπαρτσελόνα είχε την τελευταία της τελική στο 31΄ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μέσσι να φεύγει πάνω από τα δοκάρια του Σίλεσεν. Η Βαλένθια κατάφερε να περιορίσει πολύ τους χώρους δράσης των μπλαουγκράνα και πήγε στα αποδυτήρια με το 0-0.

Φεστιβάλ από γκολ με νικήτρια την Μπαρτσελόνα

Στο δεύτερο ημίχρονο η Βαλένθια άφησε την σκοπιμότητα και έπαιξε πιο επιθετικά, βελτιώνοντας έτσι και την γενικότερη εικόνα του παιχνιδιού. Ήταν αυτή μάλιστα που όχι μόνο προηγήθηκε αλλά είχε και δύο κλασικές ευκαιρίες και για άλλο γκολ μέχρι το 52΄. Στο 49΄ ο Σολέρ έβγαλε την ομάδα του στην αντεπίθεση και την κατάλληλη στιγμή έδωσε την κάθετη στον Γκέδες αλλά αυτός νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Τερ Στέγκεν. Από το κόρνερ όμως που προέκυψε οι νυχτερίδες πήραν το προβάδισμα με τον Παουλίστα. Ο Σολέρ εκτέλεσε τη στημένη μπάλα, ο Τερ Στέγκεν έπεσε πάνω στον Κορέια, που έκανε κάτι σαν σκριν και ο Βραζιλιάνος αμυντικός άνοιξε το σκορ με κεφαλιά σε κενή εστία. Δύο λεπτά μετά, ο Γκέδες βρήκε με ωραία μπαλιά ξεμαρκάριστο τον Κορέια στο δεύτερο δοκάρι αλλά το σουτ του έφυγε ψηλά άουτ. Η Μπαρτσελόνα έμοιαζε και ήταν πολύ ευάλωτη στην άμυνα αλλά κατάφερε να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Αφού η Βαλένθια δεν μπόρεσε να «σκοτώσει» την αντίπαλό της, το πλήρωσε στη συνέχεια. Στο 55΄ ο Λάτο έκανε χέρι εντός περιοχής και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Μέσσι ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά αυτή ήταν πολύ κακή, με τον Σίλεσεν να αποκρούει. Στην εξέλιξη της φάσης όμως πήρε το αίμα του πίσω με σουτ από κοντά και ισοφάρισε. Γενικά, το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ ουσιαστικό για τις δύο ομάδες, με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται να καταλήγουν ως επί των πλείστων σε γκολ. Έτσι στο 63΄ οι μπλαουγκράνα έκαναν την ανατροπή με τον Γκριεζμάν. Ο Άλμπα έκανε τη σέντρα, ο Ντε Γιονγκ πήρε τη κεφαλιά, ο Σίλεσεν αντέδρασε σωστά αλλά στην επαναφορά ο Γκριεζμάν πρόλαβε τους αμυντικούς και από κοντά έγραψε το 2-1. Πλέον το ματς είχε ανοίξει και αυτό ωφελούσε την Μπαρτσελόνα. Στο 69΄ ο Μέσσι έδωσε ένα πιο ασφαλές προβάδισμα στην ομάδα του με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ που πρώτα βρήκε το δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα. Η επόμενη κίνηση των Καταλανών ήταν να κατεβάσουν το ρυθμό και να ρίξουν το τέμπο του παιχνιδιού ώστε να μην υπάρχουν γεγονότα στον αγώνα. Σε γενικές γραμμές τα πήγαν καλά, αλλά στο τέλος αγχώθηκαν για να πάρουν τη νίκη. Υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Κάρλος Σολέρ που στο 83΄ σκόραρε με έναν κεραυνό εκτός περιοχής που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τον Τερ Στέγκεν. Πέραν τούτου ουδέν όμως για τις νυχτερίδες, με το 3-2 να παραμένει μέχρι τέλους και την Μπαρτσελόνα να παίρνει ένα υπερπολύτιμο τρίποντο στη μάχη για τον τίτλο.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Βαλένθια (Γκράθια): Σίλεσεν, Γκιγιαμόν(79΄Γκαμεϊρό), Κορέια, Παουλίστα, Γκαγιά, Λάτο(64΄Ντιακαμπί), Ράσιτς(79΄Ολίβας), Βας, Σολέρ, Γκέδες, Γκόμες

Μπαρτσελόνα (Κούμαν): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Αραούχο, Λαγκλέ, Ντε Γιονγκ, Ντεστ(75΄Σέρτζι Ρομπέρτο), Άλμπα, Μπούσκετς, Πέδρι(75΄Μορίμπα), Μέσσι, Γκριεζμάν

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 34ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Παρασκευή 30 Απριλίου

Θέλτα – Λεβάντε 2-0 (51΄Μέντες, 74΄Σολάρι)

Σάββατο 1 Μαΐου

Έιμπαρ – Αλαβές 3-0 (3΄, 50΄, 59΄ Κίκε)

Έλτσε – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1 (23΄Γιορέντε)

Ουέσκα – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-0 (87΄αυτ. Ελουστόντο)

Ρεάλ Μαδρίτης – Οσασούνα 2-0 (76΄Μιλιτάο, 80΄Κασεμίρο)

Κυριακή 2 Μαΐου

Ρεάλ Βαγιαδολίδ – Ρεάλ Μπέτις 1-1 (68΄Βάισμαν – 49΄Ρουιμπάλ)

Βιγιαρεάλ – Χετάφε 1-0 (79΄Πίνο)

Γρανάδα – Κάντιθ 0-1 (39΄Σομπρίνο)

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 2-3 (50΄Παουλίστα, 83΄Σολέρ – 57΄, 69΄Μέσσι, 63΄Γκριεζμάν)

Δευτέρα 3 Μαΐου

22:00 Σεβίλλη – Αθλέτικ Μπιλμπάο

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *