Type to search

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Η «ομάδα» του Σον Ντάις!

Share

Η τοπική ομάδα του Μπέρνλι είναι μία από τις παλαιότερες αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Μία ιστορική ομάδα που έχει ιδρυθεί το 1882 και συγκαταλέγεται στις 12 ομάδες που δημιούργησαν το Αγγλικό Πρωτάθλημα το 1888.

Οι “Κλάρετς” τα τελευταία χρόνια είναι γνωστοί για τον κύριο που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, το “μυαλό” της ομάδας, τον Σον Ντάις. Ο 49χρονος Άγγλος τεχνικός πήρε την ομάδα της Μπέρνλι στα “χέρια” του το 2012. Μια ομάδα που απαρτιζόταν από Βρετανούς και Ιρλανδούς παίχτες δεν φάνταζε ποτέ πιθανό τέσσερα χρόνια μετά τη πρόσληψή του, να βρίσκεται στα μεγάλα σαλόνια της Πρεμιέρ Λίγκ.

Όμως, αυτό είναι που κάνει το άθλημα του ποδοσφαίρου τόσο ξεχωριστό. Το δικαίωμα του ονείρου για κάθε ποδοσφαιριστή και ομάδα, αλλά και το θαύμα που πολλές φορές γίνεται πραγματικότητα.

Τη σεζόν 2016/17 η Μπέρνλι ανέβηκε ξανά στη πρώτη κατηγορία του Αγγλικού Ποδοσφαίρου και προς έκπληξη όλων, κατάφερε να μείνει! Συγκέντρωσε 40 βαθμούς, για πολλούς τους λεγόμενους “safety 40” και τερμάτισε 16η με διαφορά έξι πόντων από την 18η Χαλ Σίτι.

Το 2017/18 η ομάδα του Ντάις έκανε την υπέρβαση και τερμάτισε 7η με 54 βαθμούς! Κάτι που σήμαινε τότε προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ και για την ιστορία του κλαμπ τέλος αναμονής 51 ετών χωρίς ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Η Μπέρνλι απέκλεισε στην πρώτη φάση των προκριματικών την σκωτσέζικη Αμπερντίν με 1-1 στο Αμπερντίν και 3-1 στο Μπέρνλι. Στη συνέχεια η κληρωτίδα έβγαλε τη τούρκικη Μπασακσεχίρ. Η Μπέρνλι κράτησε το 0 στη Τουρκία και πήρε τη πρόκριση στο Τερφ Μουρ στη παράταση με 1-0! Ένα βήμα μακριά από τη διοργάνωση του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ, οι Άγγλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον δικό μας γνώριμο, τον Ολυμπιακό. Το κατά τους 3-1 στο Φάληρο ήταν πολύ δύσκολο να γυρίσει και τελικά δεν πήραν ποτέ το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού βγήκαν και 1-1 στην έδρα τους.

Συνολικά, όμως, ήταν μία τρομερή εμπειρία για την ομάδα του Σον Ντάις.

Η Μπέρνλι έδειξε σε όλους ποια είναι και πως χωρίς πολλές μεταγραφές, με λίγα χρήματα αλλά με πάθος και προσήλωση στο αμυντικό κομμάτι, είναι αρκετά για να συνεχίζεις στη Πρεμιέρ Λιγκ.

Τη σεζόν 2018/19 και 2019/20 η Μπέρνλι κατέκτησε την 15η  και 10η θέση αντίστοιχα. Απέδειξε ξανά σε όλους ότι δεν κινδυνεύει καλά καλά. Και όσο γινόταν μέρα με τη μέρα πιο μισητή στους υπόλοιπους φιλάθλους, τράβαγε και τη προσοχή τους ταυτόχρονα.

Τη χρονιά 2020/21 το ποδόσφαιρο όμως αλλάξε τελείως. Λόγω της πανδημίας, οι οπαδοί των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ δεν θα βρίσκονταν στα γήπεδα και η Μπέρνλι ήξερε πως αυτό θα είναι μια μεγάλη ήττα. Μια χρονιά χωρίς τους εκρηκτικούς της οπαδούς στο Τερφ Μουρ.

Η φετινή σεζόν άρχισε δραματικά για τη Μπέρνλι με μόλις 2 βαθμούς σε 7 αγωνιστικές. Βέβαια, αυτό οφειλόταν στο ότι έλειπαν οι δύο “πύργοι” της, ο Τζέιμς Ταρκόφκσι και ο Μπεν Μι. Η πρώτη νίκη της σεζόν ήρθε την αμέσως επόμενη αγωνιστική όταν φιλοξένησε την Κρίσταλ Πάλας, νικώντας την με 1-0 χάρη στο γκολ του Κρις Γουντ. Αργότερα, ακολούθησαν δύο τεράστια διπλά με το ίδιο σκορ. Οι νίκες με 0-1 στο Έμιρειτς και στο αήττητο για 68 ολόκληρα παιχνίδια, Άνφιλντ. Η ομάδα του Ντάις έδειξε ότι δεν τα παρατάει για μία ακόμη χρονιά και οι νίκες που έκανε ήταν εξωπραγματικές! Στις 27 Ιανουαρίου, φιλοξένησε την φορμαρισμένη Άστον Βίλα του Τζακ Γκρίλις. Οι γηπεδούχοι ήταν πίσω στο σκορ με 1-2 από το 68΄. Χωρίς κατοχή μπάλας και με τους “Βίλανς” να χάνουν ευκαιρίες μετά από ευκαιρίες. Όμως μέσα σε 3 λεπτά, στο 76′ και στο 79′ η Μπέρνλι το γύρισε από το πουθενά χάρη στα γκολ του Ντουάιτ ΜακΝιλ και του Κρις Γουντ και πήρε 3 χρυσούς πόντους. Στα επόμενα 13 ματς η Μπέρνλι έχασε 6, έφερε 5 ισοπαλίες και κέρδισε μόλις δύο.

Κάτι που σήμαινε πως μετά από 32 ματς είχε μαζέψει 33 πόντους. Αρκετές απώλειες βαθμών με ομάδες που συναγωνιζόταν στη ζώνη του υποβιβασμού, αλλά και “μεγάλες” ισοπαλίες με κακές εμφανίσεις απέναντι σε φορμαρισμένες ομάδες, όπως τα δύο 1-1 με την Λέστερ και Άρσεναλ στο Τερφ Μουρ.

Στις 25 Απριλίου πήγε στο Μολινό να αντιμετωπίσει την Γουλβς, η οποία αντιμετώπιζε πολλούς τραυματισμούς αλλά είναι σκληρό “καρύδι” για όλους. Η ομάδα του Ντάις δεν νίκησε απλά, αλλά διέλυσε με 0-4 του Λύκους. Σε ένα ματς σημαία για τη φετινή της σεζόν, η Μπέρνλι έχει σχεδόν εξασφαλίσει την παρουσία της στην Πρέμιερ Λιγκ για την επόμενη σεζόν.

 

 

Βαθμολογία Πρέμιερ Λιγκ:

 

 Αγώνες        Βαθμοί 

  1. Μαν.Σίτι                                    33                 77
  2. Μαν.Γιουνάιτεντ                      33                 67
  3. Λέστερ                                      33                 62
  4. Τσέλσι                                       33                 58
  5. Γουέστ Χαμ                              33                 55
  6. Λίβερπουλ                                33                 54
  7. Τότεναμ                                    33                 53
  8. Έβερτον                                    32                52
  9. Λιντς                                          33                47
  10. Άρσεναλ                                    33                46
  11. Άστον Βίλα                                32                45
  12. Γουλβς                                       33                41
  13. Κρίσταλ Πάλας                          32                38
  14. Μπέρνλι                                      33                36
  15. Σάουθαμπτον                             32                36
  16. Νιούκαστλ                                  33                36
  17. Μπράιτον                                    33                34
  18. Φούλαμ                                        33                27
  19. Γουέστ Μπρομ                            33                25
  20. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ                   33                17

 

Οι επόμενοι αγώνες της Μπέρνλι:

Μπέρνλι – Γουέστ Χαμ (3/5)

Φούλαμ – Μπέρνλι (10/5)

Μπέρνλι – Λιντς (δεν έχει οριστεί)

Μπέρνλι – Λίβερπουλ (15/5)

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Μπέρνλι (23/5)

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *