Type to search

ΓΙΟΥΡΟ ΚΑΠ ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurocup: Δεν τα κατάφερε η Ούνιξ, προβάδισμα για Μονακό με μοιραίο Θίοντορ

Share

Προβάδισμα στη μάχη για τον τίτλο του φετινού Eurocup πέτυχε η Μονακό, η οποία επικράτησε της Ούνιξ Καζάν με 89-87, κάνοντας το 1-0 και έχοντας πλέον το πάνω χέρι στη σειρά των τελικών της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της Euroleague.

Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό σε όλη τη διάρκεια του, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται συνεχώς στο σκορ και την Μονακό να βρίσκει τις απαντήσεις στα τελευταία λεπτά, όντας πιο ψύχραιμη, την ώρα που η Ούνιξ είδε στις δύο τελευταίες φάσεις της τον Τζόρνταν Θίοντορ να μετατρέπεται από mvp στον… δήμιο της ομάδας, κάνοντας λάθος επιλογές.

Το ματς

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους γηπεδούχους, οι οποίοι έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση τον Ματίας Λεσόρ στα πρώτα λεπτά, ευτύχησαν να προηγηθούν ακόμα και με +11 (13-2), αναγκάζοντας τον Δημήτρη Πρίφτη σε εσπευσμένο time out. Οι οδηγίες του Έλληνα τεχνικού έπιασαν τόπο, με τον Κάνααν και τον Θίοντορ να ενεργοποιούνται και τον πρώτο να σκοράρει, ενώ ο δεύτερος μοίραζε τη μία ασίστ πίσω από την άλλη, με τη διαφορά να μειώνεται στον πόντο (15-14). Η είσοδος του Μπράουν περισσότερο δυσκόλεψε το πλάνο των φιλοξενούμενων, παρά το βελτίωσε, με τις αλλαγές της Μονακό να δίνουν ανάσες και πόντους, με αποτέλεσμα το δεκάλεπτο να κλείνει στο 23-18.

Στο β’ δεκάλεπτο η Ούνιξ μπήκε καλύτερα στον αγώνα και με ένα σερί 6-0 πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (23-24). Ο Θίοντορ συνέχιζε να κάνει ότι θέλει δημιουργικά, αλλά και εκτελεστικά πλέον, με τους Ρώσους να οδηγούν στο σκορ και να φτάνουν δειλά δειλά τη διαφορά στο +4 (35-39). Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη Μονακό, ο Ντι Μποστ ήταν αυτός που κράτησε όρθια την ομάδα του, εκμεταλλευόμενος τους διαδρόμους που έβρισκε προς το καλάθι. Τα τρία φάουλ του Γιαγκιτέ αποτέλεσαν τροχοπέδη στα πλάνα του Μίτροβιτς για τη γραμμή των «ψηλών» των Μονεγάσκων, οι οποίοι είχαν υποπέσει από τα πρώτα 3’ λεπτά σε 5 φάουλ, με αποτέλεσμα να στέλνουν τους Ρώσους στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Ο Γκρέι έδωσε ανάσα στην ομάδα του κάνοντας το 42-44, σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, σε ένα πρώτο ημίχρονο με ελάχιστες διαφορές για τις δύο ομάδες.

Στο β’ ημίχρονο, η Ούνιξ απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της κάτω από το καλάθι, τόσο με τον Κλιμένκο, όσο με τα drive των γκαρντ της, κατάφερε να φτάσει τη διαφορά ακόμα και στο +10 (45-55). Ο Χόλαντ ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στα πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου, πετυχαίνοντας τους 9 από τους πρώτους 15 πόντους της ομάδας του. Η Μονακό αντέδρασε και με ένα σερί 11-0 κατάφερε, όχι μόνο να ισοφαρίσει, αλλά και να προηγηθεί με 61-59, δείχνοντας πως μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του τελικού. Η Ούνιξ βρήκε την απάντηση με τον Οκάρο Ουάιτ, ο οποίος σε νεκρό χρόνο στην επίθεση της ομάδας του, πέτυχε καλάθι και φάουλ, δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στους Ρώσους. Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε μία εναλλαγή των δύο ομάδων στο προβάδισμα του σκορ, με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 65-64.

Το τελευταίο μέρος του αγώνα μετετράπη σε μία άτυπη… μονομαχία ανάμεσα στον Μποστ με τον Θίοντορ, με τους δύο πλέι μέικερ να παίρνουν τις ομάδες τους από το χέρι και να προσπαθούν να τις οδηγήσουν στη νίκες. Η Μονακό πήρε πολλές προσπάθειες από τα 7,5 μέτρα, χωρίς να βρει στόχο, την ώρα που η Ούνιξ έψαχνε το κάτι παραπάνω στις επιθέσεις της στο passing game. Το 6-0 που πέτυχε την βοήθησε ώστε να βρεθεί ξανά μπροστά στο σκορ με 70-67, όμως ο Γκρέι βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, με το σκορ να φτάνει στο 70-70 στα 6’ πριν τη λήξη. Το 4ο φάουλ του Μπράουν αποτέλεσε μία αρκετά δύσκολη… εξίσωση για τον Δημήτρη Πρίφτη, που θα έπρεπε να έχει τον Κλιμένκο στο διάστημα που απέμενε στο παρκέ. Ο Μίτροβιτς έριξε στο παρκέ μαζί τους Εντόι και Νάιτ, με τον πρώτο να αναλαμβάνει σε προσωπικό μαρκάρισμα τον Θίοντορ, προκειμένου να τον σταματήσει, ενώ ο δεύτερος βοηθούσε εκτελεστικά, κυρίως με τα drive του. Η τεχνική ποινή στον Μπράουν, ενώ απέμεναν 4’ για το φινάλε ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τους Ρώσους, παρότι βρίσκονταν ξανά μπροστά στο σκορ (75-78). Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό, με τις δύο ομάδες να είναι μόνιμα κοντά στο σκορ και τον Θίοντορ να βγαίνει μπροστά για την Ούνιξ ακόμα μία φορά. Ο Γκρέι ήταν αυτός που έδωσε σημαντική βοήθεια στην Μονακό μιας και με το τρίποντο του στα 1:30 πριν το φινάλε έκανε το 84-84.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά, με τον Θίοντορ να πετυχαίνει ένα εντυπωσιακό καλάθι μετά από drive και νικώντας στον Λεσόρ, ενώ απέμεναν 48:6’’. Η Μονακό είχε τρεις χαμένες ευκαιρίες να περάσει μπροστά στο σκορ σε μία επίθεση που ανανεωνόταν συνεχώς από τα επιθετικά ριμπάουντ, με το Νάιτ να κερδίζει εν τέλει το φάουλ και να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του (88-87). Ο Θίοντορ από ωραίος μετετράπη στα κρίσιμα δευτερόλεπτα σε… μοιραίος, κάνοντας λάθος, με την Μονακό να κλέβει τη μπάλα και τους φιλοξενούμενους να μην κάνουν εσπευσμένα φάουλ, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ ο Γκρέι ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές για το 89-87. Ο Θίοντορ πήρε την τελευταία φάση στα 6,1’’, όμως δεν βρήκε στόχο στο σουτ που δοκίμασε, με αποτέλεσμα η Μονακό να φτάσει στη νίκη.

MVP: Αν κέρδιζε η Ούνιξ, ο τίτλος θα άνηκε στον Τζόρνταν Θίοντορ που τα είχε πάει εξαιρετικά για σχεδόν 39′ λεπτά. Ο Ματίας Λεσόρ ήταν αυτός που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στο σύστημα αξιολόγησης (28 βαθμοί), έχοντας 17 πόντους με 5/7 δίποντα, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 μπλοκ. Κομβικός ήταν ο Ρομπ Γκρέι, βοηθώντας για την επιστροφή της Μονακό και την ανατροπή που έφερε τη νίκη. Ο γκαρντ/φόργουορντ πέτυχε 23 πόντους, όντας ο πρώτος σκόρερ των Μονεγάσκων. Πληθωρική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ντι Μποστ με 16 πόντους, 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *