Type to search

EURO 2020 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ Κεντρική ΛΙΓΚ 1

Στεφανί Φραπάρ: Μια γυναίκα ανάμεσα σε άντρες στο Euro 2020

Share

 

Στην λίστα των διαιτητών του Euro 2020 θα βρίσκεται η Στεφανί Φραπάρ, η οποία θα εκτελεί χρέη 4ου διατητή και αναπληρωματικού βοηθού διαιτητής. Mια επιτυχία απόρροια πολλών άλλων σε επίπεδο αντρών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Γεωργίου

Η Γαλλίδα διαιτητής μόλις 37 ετών γεννημένη στην Γαλλική κοινότητα Λε Πλεσί-Mπουσάρ στην Βόρεια Γαλλία θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα συμμετέχει σε τελική φάση Εuro σε επίπεδο αντρών.

Aκόμα μια σημαντική διάκριση καθώς θα αποτελεί και το μόνο γυναικείο όνομα που περιλαμβάνεται στην λίστα. Αξίζει να σημειώθει πως έχει ακόμα 24 συμμετοχές ως 4oς βοηθός.

Μια δίκαιη αναγνώριση καθώς από τα 244 συνολικά παιχνίδια που έχει σφυρίξει, εκ των οποίων τα 52 σε γυναικείο επίπεδο την καθιστούν ένα αξιομνημόνευτο παράδειγμα για το μόνο γυναικείο και όχι μόνο ποδόσφαιρο.

Kάθε αρχή και δύσκολη..

https://www.skysports.com/football/news/11945/12147459/stephanie-frappart-to-become-first-woman-to-referee-in-mens-champions-league

Ο δρόμος προς την επιτυχία απαιτεί επιμονή και υπομόνη, τα οποία η Φραπάρ φαίνεται πως τα κατέχει. Το 2011 ξεκίνησε να σφυρίζει μετά την καθιέρωσή της στην Λίστα της FIFA.

To ξεκίνημά της πραγματοποιήθηκε την σεζόν 2011-2012 στο Σαμπιονά (τη τρίτη τη τάξει κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος) όπου πέρασε ένα μεγάλο διάστημα (έχει σφυρίξει 57 παιχνίδια από τα 192 σε αντρικό επίπεδο).

Kαθώς οι αγωνιστικές σεζόν προχωρούσαν η σεζόν 2014-2015 «την βρήκε» να σφυρίζει στο δεύτερο επίπεδο του Γαλλικού πρωταθλήματος (Ligue 2) το παιχνίδι Σαμουά Ντορταί -Mπρεστ με 0-0 (8 Aυγούστου 2014) με την ιστορία να την καταγράφει ως πρώτη γυναίκα διατητή σε Γαλλικό Πρωτάθλημα.

Η συνέχεια συνεχίζει να είναι ευοίωνη…

Το αγωνιστικό της πνεύμα δεν αμφισβητείται και είναι αυτό που της έδωσε την σεζόν 2018-2019 την δυνατότητα να σφυρίξει σε 4 διαφορετικές διοργανώσεις (Ligue 1, Ligue 2, Championat και Κύπελλο Γαλλίας).

Η σεζόν 2019-2020 θα αποτελεί και την χρυσή χρονιά καθώς αποδεικνύει πως τα όνειρα δεν σταματούν.

https://www.thesun.co.uk/sport/football/9725266/liverpool-chelsea-super-cup-stephanie-frappart/

Η 14 Αυγούστου αποτελεί και την ιστορικότερη μέρα  για την γυναικεία διαιτησία  καθώς στο τελικό του UEFA Super Cup ανάμεσα σε Λιβερπουλ-Τσελσι στην Κωνσταντινούπολη με την κανονική διάρκεια να βρίσκει τις ομάδες ισόπαλες με 2-2 και το τρόπαιο να κατακτούν «οι Κόκκινοι» με 5-4 στα πέναλτι.

Η Στεφανί Φραπάρ είναι η πρώτη γυναικά που θα σφυρίξει τελικό ευρωπαϊκής διαργάνωσης σε επίπεδο αντρών. Παράλληλα με τις έτερες βοηθούς από την Γαλλία  Μανουέλα Νικολόζι και την Ιρλανδία Μισέλ Ο’Νιλ αλλά και τον παγκοσμίου κλάσης Τούρκο Τζούνειτ Τσακίρ, αποτελούν τις  γυναίκες που ανοίγουν τον δρόμο για τις γυναικείες παρουσίες ακόμα περισσότερο.

Η επιτυχία σαφώς και στηρίζεται στην αφοσίωση της αλλά περισσότερο στο σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται.

Tα εγκωμιαστικά λόγια του προέδρου της UEFA

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν λίγο πριν το ιστορικό τελικό έπλεξε το εγκώμιο του γυναικείου ποδοσφαίρου δηλώνοντας:

«Εχω πει πολλές φορές ότι οι δυνατότητες του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν έχουν όρια και χαίρομαι που η Στέφανι Φραπάρ ορίστηκε, να διευθύνει το φετινό ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ μαζί με τις Νικολόσι και Ο’Νιλ θα δηλώσει ο Τσέφεριν πριν τον τελικό»

Συμπληρώντας πως : «ως οργανισμός δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς κι ελπίζω ότι η ικανότητα και η αφοσίωση που έχει δείξει η Στεφανί σε όλη την καριέρα της για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, θα αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να πραγματοποιήσει κανείς το όνειρό του»

Τα όνειρα δεν έχουν όρια…

https://the18.com/soccer-news/stephanie-frappart-first-female-champions-league-ref

Η σεζόν 2020-2021 θα συνεχίζει να προσθέτει ιστορικά ποδοσφαιρικά γεγονότα, όπου μέσα στην πανδημία πάντα θα υπάρχουν τα θετικά νέα.

Η Φραπάρ θα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά με τις δυο συμμετοχές στις δυο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και σε ένα αγώνα για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ το 2022

Τον Οκτώβριο θα σφυρίξει  το παιχνίδι του Λέστερ -Zόρια Λουχάνσκ για την 1η αγωνιστική του 6oυ ομίλου του Champions League. Eνώ τον Δεκέμβριο για την 5η αγωνιστική του 5oυ ομίλου του Champions League το παιχνίδι Γιουβέντους -Nτιναμό Μόσχας.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και η δεύτερη γυναίκα (πρώτη στην κατηγορία Champions League) μετά την Γαλλίδα Νικόλ Πετινιά, η οποία σφύριξε σε μεγάλη διοργάνωση της UEFA (από το 2003 εώς το 2008) 4  παιχνίδια για το κύπελλο UEFA, εκ των οποίων και η αναμέτρηση ΑΙΚ Στοκχόλμης-Φυλκιρ (1-0) στις 14 Αυγούστου του 2003 (η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που σφυρίζει αγώνα σε επίπεδο αντρών και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση).

https://alchetron.com/Nicole-Petignat

Καθώς και ένα παιχνίδι για το (κατηργημένο το καλοκαίρι του 2006)  UEFA Intertoto μεταξύ της Εσθονικής Τράνς Νάβρα και της Σουηδικής Καλμάρ (1-6) για τον πρώτο προκριματικό γύρο

Και τα όνειρα συνεχίζονται..

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 28 Μαρτίου «σφύριξε» την αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Λετονία στο Αμνστερντάμ ενώ μια μέρα μετά η Ουκρανή Κατερίνα Μονζούλ την αναμέτρηση της Αυστρίας με τα Νησιά Φερόε στην Βιέννη.

Αναλυτικά η λίστα των διαιτητών που θα συμμετάσχουν στο Euro 2020:

https://editorial.uefa.com/resources/0268-121825575945-25e91e643100-1000/referees_a4_vertical.pdf

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *