Type to search

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

European Super League: Οι 12 τελικά πήραν αυτό που ήθελαν

Share

Η European Super League τελείωσε πρακτικά, θεωρητικά μόνο τελειωμένη δεν είναι. Η δύναμη του κόσμου επικράτησε αλλά το ποδόσφαιρο βγήκε κερδισμένο; Το νέο Champions League, που ευνοεί ακόμα περισσότερο τα μεγάλα κλαμπ. Για το Μουντιάλ του Κατάρ και τους 6.500 νεκρούς οι φίλοι του ποδοσφαίρου πού είναι;

Ο εφιάλτης για τους φίλους του ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα European Super League πέθανε στη πράξη. Προφανώς είναι μια δικαίωση για το κοινό που αντέδρασε, καμία αμφιβολία για αυτό. Όμως πραγματικά πρέπει να θεωρείται νίκη όλο αυτό που έγινε το τελευταίο 48ωρο; Όταν δέχεσαι ανελέητα χτυπήματα και τελικά καταφέρνεις να σταματήσεις λίγο τη συχνότητα του πόνου είναι μια επιτυχία. Στην τελική όμως τα χτυπήματα έστω και λιγότερο επώδυνα συνεχίζονται και έχουν αρχίσει εδώ και καιρό.

Ο χαμένος τα παίρνει όλα                        

Μεγάλο σεβασμό αξίζει το κοινό του ποδοσφαίρου για όλα όσα έχει κάνει το τελευταίο 48ωρο και πάντα οι legacy fans θα είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του αθλήματος. Σίγουρα αισθάνθηκαν δικαίωση που τελικά διαλύθηκε όλο αυτό το πραξικόπημα αλλά το ποδόσφαιρο κέρδισε; Οι 12 ομάδες έδειξαν ότι τα 4 δισεκατομμύρια από τη JP Morgan ήταν απαραίτητα για να κλείσουν τις οικονομικές τρύπες που τους προκάλεσε η πανδημία. Η UEFA αντέδρασε, έδειξε στις ομάδες ότι δεν είναι ανάγκη να χαλάσουν τις καρδιές τους στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, είναι εκεί για όλους. Βρήκε τα 4,5 δις από Αγγλικό Fund και με τη βοήθεια των οπαδών λύθηκε το πρόβλημα. Όπως όλα δείχνουν αυτό που ήθελαν οι ομάδες από την αρχή, δηλαδή περισσότερα λεφτά θα το πάρουν. Το σίγουρο είναι ότι η European Super League πέθανε αλλά κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν μετά από κάποιο καιρό να την αναστήσει κάνοντας ένα παρόμοιο πραξικόπημα. Βέβαια η UEFA δείχνει να κινείται σε έναν βαθμό σε μια λογική που συμφέρει αυτές τις 12 ομάδες.

 

Το ευνοϊκό νέο Champions League

Τα 2 σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την European Super League και διαμαρτυρήθηκαν οι οπαδοί ήταν τα εξής. Θα ήταν κλειστή λίγκα 20 ομάδων με 15 να έχουν εγγυημένο συμβόλαιο οπότε δεν υπάρχει αγωνιστική δυνατότητα να διεκδικήσουν άλλες ομάδες θέση. Και οι τελευταίες 5 ομάδες που σχεδίαζαν να βάλουν θα έπαιρναν πολύ λιγότερα λεφτά από τις 15 που είχαν εγγυημένα συμβόλαια. Το νέο Champions League πράγματι δεν στερεί το δικαίωμα σε κανέναν να προσπαθήσει να συμμετάσχει αλλά ευνοεί ακόμα παραπάνω τα μεγάλα κλαμπ.

Θα είναι 36 συνολικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν, πέρσι ήταν 32, σε 1 μόνο όμιλο που θα γίνει η κλήρωση με βάση τα γκρούπ δυναμικότητας, 10 ματς για κάθε ομάδα. Οι 8 πρώτοι περνάνε κατευθείαν στη φάση των ομίλων, οι υπόλοιποι παίζουν μεταξύ τους πλέι-οφ για τις θέσεις. Με το τωρινό φορμάτ οι μεγάλες ομάδες δυσκολεύονταν ακόμα και τους ομίλους να περάσουν(βλέπε φέτος Ρεάλ), με το επόμενο ποια μεγάλη ομάδα είναι δυνατόν να μείνει έξω με 10 ματς; Άρα γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκή η κατάσταση για όλους όσους ήθελαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα να κάνουν δική τους λίγκα.

Οι 4 νέες θέσεις προκύπτουν ως εξής. Η πρώτη θα προκύπτει από το πρωτάθλημα που θα είναι 5ο στη βαθμολογία της UEFA. Το δεύτερο εισιτήριο είναι αυτό της ελπίδας. Δηλαδή η ομάδα που δεν περνάει αυτόματα στους ομίλους ως πρωταθλήτρια (πχ Ολυμπιακός) αν είναι ψηλότερα στο ranking από όλες τις υπόλοιπες που δεν έχουν απευθείας πρόκριση παίρνει το εισιτήριο. Τις 2 τελευταίες θέσεις παίρνουν οι ομάδες με την μεγαλύτερη ατομική βαθμολογία στην UEFA που έχουν τερματίσει για να βγουν στο Europa League. Για παράδειγμα αν η Λίβερπουλ τερματίσει 5η στη Premier League και είναι ψηλά στη βαθμολογία της UEFA θα είναι στη διοργάνωση.

Συνολικά 225 παιχνίδια θα έχει το Champions League και οι ομάδες των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων ακόμα και κακή σεζόν να έχουν δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν, θα κουνήσουν σεντόνι. Οπότε ούτε για οικονομικές τρύπες θα ανησυχούν, ούτε για τίποτα, εφόσον η UEFA δεν θέλει να τους χάσει, τους προστατεύει. Η κατάληξη λοιπόν είναι ότι το Champions League βαδίζει στον δρόμο που θέλουν οι μεγάλες ομάδες, ο ισχυρός γίνεται ισχυρότερος και οι υπόλοιποι κυνηγάνε φαντάσματα. Παρόλα αυτά είναι μια διοργάνωση που εξακολουθούν οι ομάδες να πρέπει να κερδίσουν το δικαίωμα τους να συμμετάσχουν.

Κανείς δεν είναι ο καλός της υπόθεσης

Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά, ακόμα και αυτοί που κλήθηκαν να τα αντιμετωπίσουν έχουν κάνει κυριολεκτικά εγκλήματα. Ο κόσμος όμως που έδειξε πόσο μεγάλη δύναμη και επιρροή έχει που ήταν τότε όταν τον είχε ανάγκη το άθλημα; Έπρεπε να βάλουν το χέρι τους οι Αμερικανοί για να «ξυπνήσει» το κοινό; 6.500 εργάτες έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους χτίζοντας τα γήπεδα για το Μουντιάλ. Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας ώστε να είναι έτοιμο το παγκόσμιο κύπελλο, να διεξαχθεί στην «ποδοσφαιρομάνα» που ακούει στο όνομα Κατάρ. Το οποίο ανατέθηκε από την FIFA της οποίας τα μέλη κανονικά θα έπρεπε να τρέχουν να κρυφτούν μπας και γλιτώσουν τη φυλακή. Τα ίδια ισχύουν και για την UEFA, τα «καλά παιδιά» που κέρδισαν τους άπληστους της Super League. Κατηγορούνται για διαφθορά, για δωροδοκία και δεν συμμαζεύεται όλοι αυτοί που έσωσαν το ποδόσφαιρο. Τι έκανε λοιπόν το κοινό στην περίπτωση του Κατάρ και όταν η UEFA έκανε τα στραβά μάτια σε Παρί και Σίτι καταπατώντας πλήρως το financial fair play, ενώ πριν μερικά χρόνια ο ίδιος κανονισμός πατούσε στον κάλο τις ιταλικές ομάδες; Απολύτως τίποτα.

Αποδείχθηκε ότι την μεγαλύτερη ανάγκη για λεφτά την είχαν οι Ισπανικές ομάδες. Aν πήραν ή θα πάρουν λεφτά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Η Μπαρτσελόνα κυρίως αλλά και η Ρεάλ πνίγονται στα χρέη, η Ατλέτικο δεν είχε τόσο μεγάλη τρύπα αλλά δεν έχει τους ίδιους πόρους με τους δύο ανταγωνιστές της.  Το εκμεταλλεύτηκαν αυτό οι Αμερικάνοι και προσπάθησαν να περάσουν τα δικά τους. Πάντως κάποιο ποσό θα το πάρουν οι Ισπανοί στο τέλος. ΟΙ Ιταλοί ήθελαν κυρίως να αυξήσουν την εμπορικότητά τους, που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Οι ομάδες της Premier League δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη όσο οι Ισπανοί τελικά απλά ήθελαν να καλύψουν τις οικονομικές τρύπες τους.

Κατά πάσα πιθανότητα οι Άγγλοι και οι Ιταλοί θα συμβιβαστούν με τα λεφτά που τους δίνει η UEFA. Από την άλλη ο Πέρεθ και ο Λαπόρτα που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα θα φανεί στην πορεία πως θα τα καταφέρουν. Κάποια στιγμή και αυτοί θα την βρουν την άκρη.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *