Type to search

NBA Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πώς θα παρουσιαστεί ο Καναδάς στο προολυμπιακό τουρνουά της Βικτώρια;

Share

Η σεζόν στο ΝΒΑ και στο μπάσκετ γενικότερα προχωρά, καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο καλοκαίρι. Ο Καναδάς είναι μάλλον ο δυσκολότερος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο προολυμπιακό τουρνουά της Βικτώρια με στόχο το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πάμε να δούμε τα δεδομένα ως τώρα για τους βόρειους.

Σημαντικό στον όλο σχεδιασμό κάθε ομάδας είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι και το τέλος της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα αξίζει να κρατήσουμε στο μυαλό μας τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

22 Μαΐου μέχρι 22 Ιουλίου (το αργότερο) τα playoffs του ΝΒΑ

29 Ιουνίου μέχρι 4 Ιουλίου το προολυμπιακό τουρνουά στη Βικτόρια

23 Ιουλίου μέχρι 8 Αυγούστου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

29 Ιουλίου το ντραφτ του ΝΒΑ για το 2021

2 Αυγούστου η έναρξη της free agency του ΝΒΑ

 

Σε περίπτωση που κάποια ομάδα με παίκτες που υπολογίζονται φτάσει μακριά στην post season γίνεται κατανοητό ότι το πράγμα για την όποια τέτοια περίπτωση θα μπλέξει. Όμως κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν απίθανο. Και εξηγούμε. Τη δεδομένη στιγμή η μόνη ομάδα που ενδέχεται να πάει κάποια απόσταση στα playoffs φαίνεται να είναι οι Νιου Γιορκ Νικς του Αρ Τζέι Μπάρετ, γιου του Ρόουαν που είδαμε και στα μέρη μας το 2001 με τη φανέλα της Δάφνης. Αλλά ακόμα κι αυτοί θα ναι έκπληξη να περάσουν τους ημιτελικούς της περιφέρειας, βέβαια φέτος γενικά είναι απρόβλεπτοι, οπότε υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη.

(Photo by Elsa/Getty Images)

Πέρα όμως από την όποια πορεία στα playoffs δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη νέα φουρνιά παικτών που θα παλέψει να μπει στο μαγικό κόσμο. Όσοι εξ αυτών δηλώσουν συμμετοχή στο ντραφτ, αλλά ακόμα και εκείνοι που θα αναζητήσουν ευκαιρία απευθείας μέσω του summer league και της G-League, το πιθανότερο είναι να μην ενισχύσουν την εθνική τους ομάδα καθώς θα ψάχνουν το πολυπόθητο συμβόλαιο που θα τους φέρει πιο κοντά στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη.

Πάντως τόσο ο Μπάρετ όσο και οι Ντίλιον Μπρουκς, Λούγκουεντς Ντορτ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να συμμετέχουν στο προολυμπιακό τουρνουά. Θετικός είναι κι ο πρώην άσσος του Ολυμπιακού Κεμ Μπιρτς όμως αφήνει ένα μικρό ενδεχόμενο αλλαγής στάσης λόγω συμβολαίου και ο ίδιος.

Υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που αν κι έχουν συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν. Ο λόγος για τους Ντουάιτ Πάουελ, Τρίσταν Τόμπσον, Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ, Μπράντον Κλαρκ κι Άντριου Γουίγκινς, γιου του επίσης «δικού μας» Μίτσελ Γουίγκινς. Οποιοσδήποτε έρθει θα είναι μεγάλο boost για το σύνολο, με τον Άντριου βέβαια να παραμένει μυστήριο λόγω προηγούμενων και κόντρας με την ομοσπονδία της χώρας. Οι ιθύνοντες βέβαια ελπίζουν πώς θα υπάρξει νέα αρχή με τα κακώς κείμενα και τα σύννεφα να διαλύονται και το τσεκούρι του πολέμου να θάβεται.

Μια άλλη περίπτωση είναι οι απουσίες λόγω τραυματισμού, πιθανές και σίγουρες. Ο Τζαμάλ Μάρεϊ μετά τη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο αναμένεται να επιστρέψει στα γήπεδα από τη νέα αγωνιστική σεζόν. Ο Σάι Γκίλγκεους-Αλεξάντερ έχει μικρότερη ζημιά μεν, όμως σύμφωνα με τα τελευταία νέα έχει μείνει πίσω στο εκτιμώμενο χρονικό πλαίσiο ανάρρωσης. Θα παρακολουθείται στενά η κατάστασή του προκειμένου να αποφασιστεί αν θα είναι τελικά σε θέση να δώσει το παρόν, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και ο σέντερ των Τορόντο Ράπτορς, Κρις Μπουσέρ.

Σε ανάλογη φάση με τον Κεμ Μπιρτς που αναφέρθηκε πιο πάνω, βρίσκονται και άλλοι όσον αφορά το μέλλον τους στο ΝΒΑ. Πιο συγκεκριμένα  ο Κόρι Τζόζεφ έχει μερικώς εγγυημένο για του χρόνου και μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις, οι Οσέ Μπρίσετ και Μαϊκάλ Μούλντερ μη εγγυημένο, οι Καρίμ Μέιν και Νέιτ Ντάρλινγκ two way συμβόλαια , οπότε ίσως κοιτάξουν να επικεντρωθούν στο χτίσιμο φυσικής κατάστασης και πουν όχι. Αβέβαιοι είναι και οι Τρέι Λάιλς, Μφιόντου Καβανγκέλε  και Κέλι Ολίνικ. Ο Ίγκνας Μπραζντέκις είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς έχει διπλή υπηκοότητα και μπορεί να διαλέξει να εκπροσωπήσει τη Λιθουανία.

Ο Ολίνικ μαζί με τον Τρίσταν Τόμπσον βρίσκονται στη διάθεση της ομάδας επί σχεδόν 10 συναπτά έτη, από τα εφηβικά ακόμα κλιμάκια. Η απουσία οιουδήποτε εκ των δύο θα στοιχήσει μετά και την κατάσταση του Μπουσέρ που είναι στον αέρα. Ίσως πάρει μια θέση ο Μέλβιν Εζίμ, αλλά σίγουρα θα είναι μια λύση ανάγκης κι όχι πρώτη επιλογή.

Οι Καναδοί διαθέτουν παίκτες με πολύ ταλέντο, ιδίως επιθετικά. Μετά και την ατυχία του Μάρεϊ μένει να δούμε ποιοι θα είναι τελικά οι εκπρόσωποι της χώρας από τις διάφορες δεξαμενές και ειδικά από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με τον Νικ Νερς να έχει όπως φαίνεται μερικούς «πονοκεφάλους»

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *