Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ράιαν Μέισον: Ένα παιδί της Τότεναμ αναλαμβάνει τις τύχες της.

Share

Μετά την απομάκρυνση του Ζοζέ Μουρίνιο έπειτα από 17 μήνες, ο Ράιαν Μέισον αφήνει τον πάγκο των ακαδημιών και κάθεται σε αυτων των <<μεγάλων>>. 

Ένας τραυματισμός στα 26 του παραλίγο να του κοστίσει την ζωή, αναγκάζοντας  τον να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τρία χρόνια μετά ο Ράιαν Μέισον καλείται να καλύψει την ορφανή θέση που άφησε ο Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο των της Τότεναμ.   

 Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των ακαδημιών των Σπέρς, έκανε με το δεξί το ντεμπούτο του στους πάγκους κόντρα στην Σαουθάμπτον την Τετάρτη(2-1). Ο Ράιαν Μέισον κατέγραψε 68 εμφανίσεις με την φανέλα των  <<Σπερς>> και φαντάζει ως ο ιδανικότερος να οδηγήσει την Τότεναμ στην τελική ευθεία της σεζόν, αφού γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα τόσο από μέσα όσο και απέξω, ενώ παράλληλα θα γίνει και ο νεότερος προπονητής στην Ιστορία της Πρέμιερ. 

Σπλάχνο της Τότεναμ

  Tottenham temporary manager Ryan Mason was a Spurs trainee, capped by England, and forced to retire after head injury

Ο Γεννημένος στο Βόρειο Λονδίνο έκανε τα πρώτα του Μέισον, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Τότεναμ σε ηλικία οκτώ ετών, και με τον ίδιο να μην αργεί να ξεχωρίσει, και να βάζει την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2008. Μάλιστα την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε ένα ματς για το Κύπελλο Ουέφα κόντρα στην Ολλανδική Ναϊμέχεν. Όμως η υπομονή είναι αρετή, έτσι και οι άνθρωποι της Τότεναμ δεν βιάστηκαν να ρίξουν τον μικρό στα βαθιά, στέλνοντας τον ένα μίνι τουρ ως δανεικό στις Γεβόιλ, Ντόνκαστερ, Μίλγοουλ, αλλά και στην Λοριάν. Λίγο πριν έρθει η καθιέρωση του. 

Τον Ξεχώρισε ο Ποκετίνο  

Pochettino Opens Door for Ryan Mason to Return to Spurs After Forced Retirement | 90min

Η Καθιέρωση του Μέισον στην ομάδα της καρδιά τους ήρθε το 2014 υπό τις οδηγίες του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, ενός ανθρώπου που έκανε σπουδαία πράγματα στον πάγκο της ομάδας φτάνοντας μέχρι το τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ το 2019. Ο Αργεντίνος τεχνικός ξεχώρισε τον Μέισον από την αρχή της προετοιμασίας το 2014 και στα παιχνίδια της περιοδείας στην Αμερική. Ο Άγγλος μέσος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού που ήθελε να παρουσιάσει ο Ποκετίνο στο χορτάρι, κάνοντας μια γεμάτη σεζόν με 31 συμμετοχές με 1 γκολ και 4 ασιστ. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε βασικός στον χαμένο τελικό του κυπέλλου με αντίπαλο την Τσέλσι(2-0), ενώ το 2016 πέτυχε και το πρώτου του Ευρωπαϊκό γκολ απέναντι στην Φιορεντινά για την φάση των <<32>> του Γιουρόπα Λιγκ.  

Στο βιβλίο του Ισπανού δημοσιογράφου Γκυγιέμ Μπαλαγκέ ένας γενναίος κόσμος ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο αποθεώνει τον Μέισον αποκαλώντας τον <<έναν πολύ ξεχωριστό παίκτη, αλλά και ένα πολύ ξεχωριστό άτομο>>.  

Η Πρώτη του κλήση στην Εθνική  

England's shortest careers: Ryan Mason played 16 minutes on debut, but which current Premier League defender has only played for two minutes for the Three Lions? | Daily Mail Online

 Φυσικά αυτά που έκανε με την Τότεναμ και επίδραση του στο παιχνίδι των <<σπιρούνιων>> δεν πέρασαν απαρατήρητα από το μικροσκόπιο του τότε ομοσπονδιακό προπονητή των <<τριών λιονταριών>> Ροί Χόντσον. Ο Μέισον είδε το όνομα του στις κλήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αγωνίστηκε κόντρα σε Λιθουανία, και Ιταλία. Απέναντι στους Λιθουανούς δεν αγωνίστηκε, όμως απέναντι στην <<Σκουάντρα Ατζούρα>> ήταν  αυτός που σέρβιρε το γκολ στον Ταούσεντ για την ισοφάριση των Άγγλων με τον ίδιο να δηλώνει περιχαρή μετά το τέλος <<Ευχαριστώ την Αγγλία, αλλά και την Τότεναμ για αυτή την ευκαιρία>>.  Αυτή ήταν και η μόνη συμμετοχή του Μέισον με την Εθνική καθώς δεν αγωνίστηκε ξανά με το εθνόσημο.  

Η Μεταγραφή στην Χαλ, και ο τραυματισμός που τερμάτισε την καριέρα του.  

Antonio Conte hails Ryan Mason's 'great strength' after injury recovery | Chelsea | The Guardian

 Το 2016 η Χαλ προσέφερε 13 εκατομμύρια στην Τότεναμ, και έκανε δικό της τον  Ράιαν Μέισον  όμως κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Ο Άγγλος μέσος πρόλαβε να καταγράψει μόνο 20 εμφανίσεις με την φανέλα των <<τιγρων>> μέχρι την στιγμή του σοκαριστικού τραυματισμού του, κόντρα στην Τσέλσι στις 22 Ιανουαρίου του 2017, που παραλίγο να του κοστίσει την ζωή. Το χρονόμετρο έδειχνε 11:54 την ώρα που τα κεφάλια των Μέισον, και Γκάρι Κείχιλ συγκρούστηκαν μετά από μια διεκδίκηση στον αέρα. Η σύγκρουση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το κρανίο του Μέισον με 28 βίδες, και 45 ράμματα να συγκρατούν το κρανίο του, και τον ίδιο στην ζωή.  

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός ήταν ένας από του πιο σοκαριστικούς που έχουν συμβεί στα Αγγλικά γήπεδα, με τους γιατρούς να τον συμβουλεύουν να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στις 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία μόλις 26 ετών. 

<<Ήμουν τόσο τυχερός που είμαι ζωντανός, Κοιμόμουν 20 ώρες την ημέρα, δεν μπορούσα να κάνω μια συνομιλία>> ανέφερε πρόσφατα στο podcast Between the Lines.  

Όλα αυτά όμως ανήκουν σαν μια κακή ανάμνηση στο παρελθόν, μπορεί η τύχη να στέρησε στον Μέισον την ευκαιρία να πετύχει όλα αυτά που ονειρεύτηκε σαν  παίκτης ,όμως τρία χρόνια μετά έχει την ευκαιρία να αλλάξει, το πεπρωμένο  στεκόμενος στην άκρη του πάγκου. Και τα έφερε έτσι η μοίρα που στο δεύτερο μόλις παιχνίδι της φρέσκιας προπονητικής του καριέρας, έχει την δυνατότητα να διεκδίκηση και το πρώτο του τρόπαιο κόντρα στην Σίτι του Γκουαρδιόλα. Από τα ωραία παιχνίδια που παίζει η ζωή…

Eπιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *