Type to search

EUROPEAN SUPER LEAGUE ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα πρόσωπα πίσω από το κόλπο «European Super League»

Share

Το «who is who» των ιθυνόντων της European Super League, του μεγαλύτερου κόλπου εξουδετέρωσης του ποδοσφαίρου.

Η φουρτούνα στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κόπασε. Οι φίλαθλοι και τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν, αλλά η σκόνη δεν έχει καθήσει ακόμα. Η European Super League, ναι μεν είχε μόλις τρεις μέρες ζωής, αλλά οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που την διοικούν δεν θα κάνουν πίσω τόσο εύκολα.

Ποιό είναι όμως το προφίλ των επιχειρηματιών που πήγαν να τινάξουν το ποδόσφαιρο στον αέρα εν μία νυκτί; Έχουν κάτι να κρύψουν ή το πρότζεκτ «ESL» είναι ακόμη μια μουτζούρα στο πλούσιο βιογραφικό τους;

Φλορεντίνο Πέρεθ

Γεννήθηκε στην Μαδρίτη, στις 8 Μαρτίου το 1947. Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, είναι επιχειρηματίας, πρώην πολιτικός και ο σημερινός Πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς και Πρόεδρος της «Grupo ACS». Τις τελευταίες μέρες και για λίγες ώρες διετέλεσε Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Super League, η οποία πλέον τέθηκε σε αναστολή.

Αποτελεί τον δημιουργό των «Γκαλακτικός», όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά την Προεδρία της Ρεάλ το 2000. Η πολιτική του δέχτηκε ισχυρή κριτική καθώς είχε ως κέντρο της το κέρδος και την ισχυροποίηση του brand της ομάδας και όχι την ποδοσφαιρική ανάπτυξη του συλλόγου. Έτσι ήρθε η παραίτησή του το 2006. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ξανά τα ηνία των «Μερένχες» και εφάρμοσε παρόμοια διοικητική στρατηγική. Στην δεύτερη θητεία του, δέχτηκε κριτική και για τον τρόπο που αποχώρησαν μεγάλοι σταρς της ομάδας (Κασίγιας, Αλόνσο, Κριστιάνο), χωρίς να αναγνωριστεί η προσφορά τους στο κλαμπ.

Αντρέα Ανιέλι

Γεννήθηκε στο Τορίνο, στις 6 Δεκεμβρίου το 1975. Είναι επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Γιουβέντους. Από το 2012 έχει διατελέσει εκλεκτικό μέλος και Πρόεδρος της ECA και διορίστηκε στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, το 2015. Επιπλέον, είναι CEO στις εταιρείες Stellantis και Exor. Είχε οριστεί Α’ Αντιπρόεδρος της Super League.

Το 2010 έγινε το τέταρτο μέλος της οικογένειάς του που ανέλαβε τις τύχες της Γιουβέντους, σε μια δύσκολη περίοδο λίγο μετά το σκάνδαλο «Καλτσιοπόλι». Το 2014, μαζί με άλλα διοικητικά στελέχη των «Μπιανκονέρι», ο Ανιέλι διερευνήθκε από τον εισαγγελέα του Τορίνο για παράνομη διανομή εισιτηρίων στα ούλτρας της ομάδας. Το 2015 τελικά, κρίθηκε ένοχος για πώληση εισιτηρίων σε οργανωμένους οπαδούς, χωρίς όμως να συνδέεται και με τις κατηγορίες για οργανωμένο έγκλημα.

Τζόελ Γκλέιζερ

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, στις 31 Μαΐου 1967. Είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων. Μέλος της οικογένειας Γκλέιζερ, η οποία ελέγχει την First Allied Corporation και το HRG Group, τους Τάμπα Μπέι Μπουκανίερς και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχε οριστεί Β’ Αντιπρόεδρος της Super League.

Ως αντιπρόεδρος της Τάμπα Μπέι έχει φέρει την ομάδα σε θέση να πανηγυρίσει δύο Super Bowl, το 2002 και το 2021, με τις μεταγραφές των Μπρέιντι και Γκρονκόφσκι. Ως αντιπρόεδρος των «Κόκκινων Διαβόλων» έχει κερδίσει 5 πρωταθλήματα, 1 Champions League, 1 Europa League, 1 Κύπελλο Αγγλίας και 4 Λιγκ Καπ. Το 2007 η «Telegraph» τον συμπεριέλαβε σε αφιέρωμά της για τους 10 πιο επιτυχημένους Αμερικανούς στον Ηνωμένο Βασίλειο.

Τζον Χένρι

Γεννημένος στο Ιλινόις, στις 13 Σεπτεμβρίου το 1949. Είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και ο ιδρυτής της John W. Henry & Company. Πρόεδρος της Λίβερπουλ, των Μπόστον Ρεντ Σοξ, The Boston Globe και συνιδιοκτήτης της Ρας Φένγουεϊ Ρέισινγκ. Είχε οριστεί Γ’ Αντιπρόεδρος της Super League.

Τον Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την Λίβερπουλ και την έσωσε από την οικονομική κατρακύλα μετά διοικητικά σφάλματα των Χικς και Ζιλέτ. Στην απόφαση αυτή έπαιξε μεγάλο ρόλο και η πίεση από τους κανονισμούς του Financial Fair Play της UEFA. Μετά τα συμβάντα με την European Super League και την αποχώρηση της Λίβερπουλ, ο Χένρι εξέφρασε επίσημα συγγνώμη στους φίλους της ομάδας, παίρνοντας την πλήρη ευθύνη για όσα συνέβησαν.

Σταν Κρόνκε

Γεννήθηκε στο Μιζούρι, στις 29 Ιουλίου 1947. Είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Ιδιοκτήκτης της Kroenke Sports & Entertainment, η οποία έχει τον έλεγχο των Άρσεναλ, Λος Άντζελες Ραμς, Ντένβερ Νάγκετς, Κολοράντο Άβαλανς, Κολοράντο Ράπιντς και άλλων ομάδων E-Sports. Είχε οριστεί Δ’ Αντιπρόεδρος της Super League.

Από το 2007, η εταιρεία του Κρόνκε είχε ποσοστό μετοχών στην Άρσεναλ κοντά στο 10%. Σταδιακά μέχρι και το 2018 ο Αμερικανός επιχειρηματίας κατάφερε να εξαγοράσει τεράστια μετοχικά πακέτα για να βρεθεί με το 90% των μετοχών των «Κανονιέρηδων». Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», η περιουσία του ανέρχεται στα 8,2 δις δολάρια.

Αυτοι οι «κύριοι» λοιπόν, μαζί και με άλλους παράγοντες των «12» πήγαν να αλλάξουν το πρόσωπο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προς όφελός τους. Το πρότζεκτ «ESL» φαίνεται πως τελείωσε πρόωρα αλλά όσα πρεσβεύει δεν έχουν εξαλειφθεί και θα βγουν ξανά στην επιφάνεια, όσο οι παραπάνω έχουν θέσεις εξουσίας και δεν λογοδοτούν σε κανέναν.

Επιμέλεια άρθρου: Χάρης Ισαακίδης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *