Type to search

EUROPEAN SUPER LEAGUE ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι τελευταίοι ρομαντικοί του ποδοσφαίρου

Share

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πια. Πάνε οι εποχές που οι παίκτες έπαιζαν για τη φανέλα, για το χειροκρότημα της κερκίδας και για το σήμα. Ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο, λάτρευε τους ήρωές του ακόμα και όταν έχαναν, τους αποθέωνε και τους υπεραγαπούσε χωρίς απαιτήσεις και ιδιοτέλεια. Τώρα το προϊόν έχει γίνει εμπορικό…

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που έρχονται και το ανατρέπουν όλο αυτό. Υπάρχουν στιγμές που το ποδόσφαιρο επιστρέφει στο παρελθόν, στις αγνές εποχές της αθωότητας, της φανέλας. Όταν οι ποδοσφαιριστές δένονταν με τον σύλλογο, φιλούσαν το σήμα και το εννοούσαν. Ήταν ρομαντικοί και αισθάνονταν το σύλλογο ως δεύτερη οικογένεια τους.

Ήξεραν απέξω κάθε χώρο του γηπέδου και το προπονητικό κέντρο αποτελούσε δεύτερο σπίτι τους και εκείνοι εκεί… πιστοί στρατιώτες για να μην προδώσουν τον κόσμο που τους λάτρευε.

Κι όμως… υπάρχει μία αχτίδα φωτός που έρχεται να διδάξει σε όλους πως ρομαντισμός και ποδόσφαιρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Το ποδόσφαιρο βρέθηκε μέσα σε έναν εμφύλιο πόλεμο, όταν, δώδεκα ισχυροί σύλλογοι, προκειμένου να σωθούν οικονομικά, επιχείρησαν ένα ποδοσφαιρικό πραξικόπημα. Παρουσίασαν μία πρόταση, που εξυπηρετούσε 15 συλλόγους, δηλαδή τους εαυτούς τους και την τσέπη τους και υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή ήταν για να σωθεί το άθλημα.

Όσες σταγόνες ρομαντισμού είχαν απομείνει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, εντοπίστηκαν μόνο στο Νησί και τους fans που γεμίζουν τα γήπεδα τους. Βαθιά υπόκλιση…

Η υποχώρηση της ESL είναι η μεγάλη νίκη του κόσμου… η διαμαρτυρία των φιλάθλων στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Super League. Ποιος είναι ο λόγος που η κλειστή λίγκα, η Σούπερ Λίγκα του ποδοσφαίρου των μεγάλων, διαλύθηκε πριν δημιουργηθεί καλά-καλά;

Η ακαριαία αντίδραση των Άγγλων φιλάθλων που δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Αρνήθηκαν να δουν τις ομάδες του στη νέα διοργάνωση και το έδειξαν με κάθε τρόπο. Στον Άνφιλντ, οι οπαδοί της Λίβερπουλ κατέβασαν τα θρυλικά πανό τους. Οι οπαδοί της Τσέλσι διοργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Στα social media έγινε χαλασμός.

Το λονδρέζικο κλαμπ εξέφρασε πρώτο την επιθυμία του για αποχώρηση από την ESL, για ν’ ακολουθήσει η Σίτι, η Άρσεναλ και εν τέλει όλες οι αγγλικές ομάδες να βάλουν τέλος στο πραξικόπημα.

 

 

Football world celebrates as European Super League project stalls | Chester  and District Standard

 

In pictures: Leeds United and Liverpool fans join forces for European Super  League protest - Leeds Live

English Soccer Clubs Withdraw from Proposed European Super League |  PEOPLE.com

Η ουσία είναι στη μεγάλη νίκη των οπαδών. Εκείνων που αγαπούν αγνά τις ομάδες. Εκείνων που ούτε πλουσιότεροι θα γίνονταν, αν έβλεπαν τη Λίβερπουλ, την Τσέλσι, την Μπαρτσελόνα, στην ESL, ούτε και θα βίωναν, πλέον το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε… Εκείνοι ήταν που σήκωσαν ασπίδα προστασίας, στο ίδιο το άθλημα. Εκείνοι ήταν που είπαν «όχι» και έστησαν τείχος άμυνας, γύρω από την μπαλίτσα που όλοι αγαπάμε…

Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν πρόκειται να πεθάνει, θα συνεχίσει να υπάρχει με κάποια άλλη ομάδα στην κορυφή και οι οπαδοί του συλλόγου, θα δεθούν ακόμα περισσότερο με την ομάδα που αγαπάνε, μέχρι αυτή να βρει ξανά τον δρόμο της και να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Αυτή είναι η κουλτούρα, η ομορφιά του αθλήματος και δεν έχει δικαίωμα κανένας Πέρεθ, κανένας Ανιέλι και κανένας από όσους έχουν μάθει να έχουν θεό τους το χρήμα, να αφαιρέσει την ψυχή του ποδόσφαιρου.

Η «στρογγυλή θεά» έχει δημιουργηθεί, για να δώσει όνειρο στο φτωχό παιδί που ζει σε φαβέλες, γκέτο και διάφορες φτωχογειτονιές πως μπορεί να αλλάξει την μοίρα του. Το ποδόσφαιρο είναι ο κόσμος του. Και ο κόσμος του προς το παρόν σώζει την παρτίδα και κρατά το παιχνίδι ζωντανό.

Επιμέλεια: Αντιγόνη Ζαβιτσάνου

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *