powered by: ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σερβία : Χάνει την πρεμιέρα ο Μπιέλιτσα
Η Σερβία θα στερηθεί τον Νεμάνια Μπιέλιτσα στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ με την Αγκόλα, εξαιτίας προβλήματος στο γόνατο.
Ατλέτικο και Μονακό διεκδικούν Ικάρντι

Μαδρίτη και Πριγκιπάτο διεκδικούν τον φευγάτο από την Ίντερ Μάουρο Ικάρντι.

Ο απόηχος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου

10/7/2016, 21:53,
  

 Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου μόλις ολοκληρώθηκε και, όπως συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, αρχίζει η φάση της αποτίμησης και του απολογισμού, τόσο αγωνιστικού όσο και εξωαγωνιστικού,καθώς και η φάση της εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων με βάση τα τεκταινόμενα των πέντε αυτών ημερών.

 Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου μόλις ολοκληρώθηκε και, όπως συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, αρχίζει η φάση της αποτίμησης και του απολογισμού, τόσο αγωνιστικού όσο και εξωαγωνιστικού,καθώς και η φάση της εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων με βάση τα τεκταινόμενα των πέντε αυτών ημερών.
  Ένα πρώτο συμπέρασμα που παρατηρήσαμε πιο έντονα σε αυτό το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις είναι η αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα των ομάδων ως απόρροια της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού με όλα τα παρεπόμενα, με αποτέλεσμα πολλές εθνικές ομάδες(πχ. Τουρκία αλλά και η διοργανώτρια Ολλανδία) να στελεχώνουν το ρόστερ τους σχεδόν εξολοκλήρου με αθλητές που απόκτησαν μέσω μεταγραφών.Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και χώρες με έντονες εθνικιστικές και σοβινιστικές εξάρσεις,όπως η Γερμανία, περιλαμβάνουν στην αποστολή τους αθλητές είτε με πολωνική είτε με αφρικανική( ανήκουστο σε άλλες εποχές) καταγωγή.
   Το δεύτερο συμπέρασμα που είναι άμεση συνάρτηση του πρώτου αφορά την αναδιάταξη δυνάμεων στον χάρτη του στίβου μέσω των "περίεργων" μεταγραφών, την ανάδειξη στο προσκήνιο νέων χωρών και την ανατροπή του status quo στον κλασσικό αθλητισμό.Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία σάρωσε τα μετάλλια στις μεγάλες αποστάσεις τόσο στους άνδρες αλλά κυρίως στις γυναίκες με την διαφορά ότι σχεδόν άπαντες οι νικητές και οι νικήτριες προέρχονται από χώρες της Αιθιοπίας και της Αφρικής.Από την άλλη μεριά, σχεδόν κανείς από τους γηγενείς Τούρκους αθλητές δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.
   Τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά για την διοργανώτρια Ολλανδία, η οποία με φωτεινή εξαίρεση την τεράστια Δάφνη Σκίπερς, κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια χάρην σε Ολλανδούς πολιτογραφηθέντες αθλητές.
  Όπως είναι εύλογο, το θέμα δεν αφορά μόνο τον Ευρωπαϊκό κλασσικό αθλητισμό, αλλά λαμβάνει διεθνείς και οικουμενικές διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την εθνική ταυτότητα των εκπροσώπων της κάθε χώρας όσο και για το όλο "concept" που περιβάλλει τον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων.
 Ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές ανησυχίας από τους ιθύνοντες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου απέναντι σε αυτήν την ξέφρενη και ύποπτη μεταγραφολογία, οι οποίοι ,μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αποφασισμένοι να προβούν σε σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους πολιτογράφησης αλλοεθνών αθλητών.
  Προσωπικά θεωρούμε ότι ο χώρος του κλασσικού αθλητισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από τα συνεχή κρούσματα ντόπινγκ( με αποκορύφωμα τον πρόσφατο αποκλεισμό της ρώσσικης ομάδας από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και αν συνυπολογίσουμε την πρόθεση αρκετών εθνικών ομοσπονδιών στίβου να μετατρέψουν τις αποστολές τους σε ένα ανεξέλεγκτο melting pot( τουτέστιν, "χωνευτήρι των λαών") ,προκειμένου να ανέλθουν στην κορυφή του αθλήματος με κάθε αθέμιτο τρόπο, τότε φοβούμαστε ότι το οικοδόμημα του κλασσικού αθλητισμού κινδυνεύει με αποκαθήλωση.

Σπύρος Ζερβάκης

Home  |  Συνεντεύξεις  |  Ειδήσεις  |  Αφιερώματα  |  Παρασκήνια  |  Video  |  Photostory  |  Επικοινωνία  |  
  |  Copyright 2019 Sportreview.gr  |  designed & developed by WebWorks