powered by: ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σερβία : Χάνει την πρεμιέρα ο Μπιέλιτσα
Η Σερβία θα στερηθεί τον Νεμάνια Μπιέλιτσα στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ με την Αγκόλα, εξαιτίας προβλήματος στο γόνατο.
Ατλέτικο και Μονακό διεκδικούν Ικάρντι

Μαδρίτη και Πριγκιπάτο διεκδικούν τον φευγάτο από την Ίντερ Μάουρο Ικάρντι.

14 Ολυμπιακοί κύκλοι

25/5/2012, 14:27,
  

Η εθνική ομάδα πολο ανδρών είναι η πλέον επιτυχημένη όσον αφορά τις παρουσιές της σε Ολυμπιακούς αγώνες.


Όχι, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος, απλά αναφερόμαστε στις παρουσίες της εθνικής ομάδα πόλο ανδρών σε Ολυμπιακούς αγώνες. Δεκατέσσερις φορές έχει δώσει το παρών σε Ολυμπιακούς αγώνες και είναι η πλέον συνεπής μας παρουσία στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

1920

Το πόλο ήταν το πρώτο ομαδικό αγώνισμα που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1900 στο Παρίσι. Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Ολυμπιάδα ήταν το 1920 στην Αμβέρσα. Με το τότε ισχύον σύστημα (Μπέργκβαλ) η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση. Στην πρώτο της αγώνα γνωρίζει την ήττα από τις ΗΠΑ με 7-0. Στο δεύτερό της παιχνίδι για τη διεκδίκηση του αργυρού μεταλλίου κερδίζει την Ιταλία με 5-1 ενώ χάνει το επόμενο ματς με τις ΗΠΑ πάλι με 7-0. Τα μετάλλια πήραν η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και η Σουηδία.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν: Παντελής Ψύχας, Ανδρέας Ασημακόπουλος, Γιώργος Πιλανάκης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Μικές Τσάμης, Αριστείδης Ρούσιας, Σάββας Μαυρίδης, Διονύσιος Βασιλόπουλος, Νικόλαος Μαυροκορδάτος-Μπαλτατζής


1924

 Η δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας σε Ολυμπιακό τουρνουά ήταν το 1924 στο Παρίσι. Η διοργάνωση βέβαια ήταν τελείως διαφορετική από αυτό που ξέρουμε τη σημερινή εποχή καθώς δε γίνονταν αγώνες κατάταξης, πέραν των τεσσάρων πρώτων οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν έχουν κατάταξη. Η Ελλάδα έδωσε ένα και μοναδικό παιχνίδι με την Τσεχοσλοβακία και γνώρισε την ήττα με 6-1. Τις πρώτες θέσεις πήραν η Γαλλία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν: Αναστάσιος Θεοδωράκης, Ανδρέας Ασημακόπουλος, Νικόλαος Μαυροκορδάτος-Μπαλτατζής, Γεώργιος Χαλκιόπουλος, Νικόλαος Καλούδης, Παντελής Ψύχας, Διονύσιος Βασιλόπουλος.

1948

Χρειάστηκε να περάσουν 24 χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να ξαναδώσει το παρών σε Ολυμπιάδα. Στο Λονδίνο, με διαφορετικό πλέον σύστημα διεξαγωγής η ελληνική ομάδα κληρώνεται στον έκτο όμιλο μαζί με τη Γαλλία και την Αργεντινή,  γνωρίζει δύο ήττες (7-1 και 6-2) και αποκλείεται από τη συνέχεια καταλαμβάνοντας την 13η θέση. Στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν η  Ιταλία (χρυσό), η Ουγγαρία (αργυρό) και το Βέλγιο (χάλκινο).

Με το γαλανόλευκο σκουφάκι αγωνίστηκαν: Αλέξανδρος Μοναστηριότης, Ιωάννης Παπαστεφάνου, Δημήτριος Ζωγράφος, Παναγιώτης Προβατόπουλος, Δημοσθένης Σταμπολής, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μελανοφρίδης, Ριχάρδος Μπρούσαλης Παναγιώτης Χατζηκυριακάκης, Γιάννης Παπαστεφάνου

1968

Μετά από 20 χρόνια η Ελλάδα επανήλθε σε Ολυμπιάδα, στην Πόλη του Μεξικού. Η γαλανόλευκη κληρώνεται στο δεύτερο όμιλο μαζί με τις Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ανατολική Γερμανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Μεξικό και Αίγυπτο. Η εθνική γνώρισε 6 ήττες, με Ολλανδία(9-5), με Ιαπωνία (8-7), με Ανατολική Γερμανία (11-4), με Μεξικό (11-8), με Γιουγκοσλαβία (11-1) και Ιταλία (6-2) ενώ πανηγύρισε τη μοναδική της νίκη με αντίπαλο την Αίγυπτο (7-6). Η Ελλάδα κατέκτησε τελικά τη 14η θέση χάνοντας στο χιαστί παιχνίδι από τη Βραζιλία με 5-2.

Την εθνική ομάδα αποτελούσαν: Νίκος Μολόχας, Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, Ανδρέας Γαρύφαλλος, Δημήτρης Κουγεβετόπουλος, Κούλης Ιωσηφίδης, Γιάννης Θυμαράς, Γιάννης Παλιός,  Θωμάς Καραλόγος, Νίκος Τσάγκας, Τάκης Μίχαλος, Τάκης Μαθιουδάκης, Γιώργος Παληκάρης.

1972

Στο Μόναχο η “γαλανόλευκη” έκανε την εμφάνισή της σε πέμπτη Ολυμπιάδα. Η Ελλάδα κληρώθηκε στο δεύτερο όμιλο μαζί με τις Ουγγαρία, Δυτική Γερμανία, Ολλανδία και Αυστραλία. Απολογισμός 3 ήττες (6-1 Ουγγαρία, 8-3 Δυτική Γερμανία, 6-2 Ολλανδία) και μια ισοπαλία (7-7) στην πρεμιέρα με την Αυστραλία. Έτσι η εθνική μας κατέλαβε την 14η θέση. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Σοβιετική Ένωση, η Ουγγαρία και οι ΗΠΑ.

Η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από: Δημήτρης Κώνστας, Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, Ευάγγελος Βούλτσος, Κούλης Ιωσηφίδης, Δημήτρης Κουγεβετόπουλος, Περικλής Δαμάσχος, Θωμάς Καραλόγος, Ιωάννης Καραλόγος, Ευστάθιος Σαράντος, Ιωάννης Παλιός, Παναγιώτης Μίχαλος

1980

Με διάλειμμα μίας Ολυμπιάδας η Ελλάδα δίνει πάλι το παρών στους αγώνες της Μόσχας. Η εθνική κληρώνεται στον πρώτο όμιλο μαζί με την Ουγγαρία, την Ολλανδία και τη Ρουμάνια και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της στον πρώτο γύρο με τρεις ήττες (7-8 Ολλανδία, 6-4 Ρουμανία, 8-5 Ουγγαρία). Καταλαμβάνει τη 10η θέση αφού στο δεύτερο γύρο κερδίζει Σουηδία (9-5) και Βουλγαρία (6-4) αλλά γνωρίζει τρεις διαδοχικές ήττες από Αυστραλία (4-2), Ιταλία (4-3) και Ρουμανία (11-8). Την πρώτη θέση κατέλαβε πάλι η Σοβιετική Ένωση, με δεύτερη τη Γιουγκοσλαβία και τρίτη την Ουγγαρία.

Με την Ελλάδα αγωνίστηκαν: Γιάννης Βόσσος, Θωμάς Καραλόγος, Σωτήρης Σταθάκης, Σπύρος Καπράλος, Κυριάκος Γιαννόπουλος,  Αριστείδης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Γαρύφαλλος, Ανδρέας Γούνας, Αντώνης Αρώνης, Μάρκελλος Σιταρένιος, Γιάννης Γιαννουρής

1984

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες η εθνική ομάδα κληρώθηκε στο δεύτερο όμιλο μαζί με την Ισπανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία με απολογισμό 2 ήττες (12-5 ΗΠΑ και 12-9 Ισπανία) αλλά και μια ισοπαλία με τη Βραζιλία (9-9). Στους αγώνες κατάταξης σημειώνει 3 νίκες και μία ισοπαλία (11-8 τον Καναδά, 14-7 την Ιαπωνία, 8-8 την Ιταλία, 10-9 την Κίνα ενώ μετάφερε την ισοπαλία του πρώτου γύρου με τη Βραζιλία (9-9). Καταλαμβάνει την 8η θέση ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Γιουγκοσλαβία, οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία.

Η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από: Γιάννης Βόσσος, Σπύρος Καπράλος, Σωτήρης Σταθάκης, Ανδρέας Γούνας, Κυριάκος Γιαννόπουλος, Αριστείδης Κεφαλογιάννης, Τάσος Παπαναστασίου, Δημήτρης Σελετόπουλος, Αντώνης Αρώνης, Μάρκελλος Σιταρένιος, Ξενοφών Μουδατσιός, Σταύρος Γιαννόπουλος.

1988

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ η εθνική ομάδα κληρώθηκε στο δεύτερο όμιλο μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, και την Κίνα. Τελείωσε τον πρώτο γύρο με απολογισμό μία νίκη (10-7 την Κίνα) και 4 ήττες (12-10 Ουγγαρία, 17-7 Γιουγκοσλαβία, 18-9 ΗΠΑ, 12-9 Ισπανία). Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12 η εθνική αντιμετωπίζει κατά σειρά τη Νότιο Κορέα, τη Γαλλία και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της με δύο νίκες (17-7, 10-7) και καταλαμβάνει την 9η θέση. Η Γιουγκοσλαβία, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση κατέκτησαν τα τρία μετάλλια.

Με την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν: Νικόλαος Χριστοφορίδης, Φίλιππος Καϊάφας, Νώντας Σαμαρτζίδης, Αναστάσιος Τσίκαρης, Κυριάκος Γιαννόπουλος, Αριστείδης Κεφαλογιάννης, Νικόλαος Βενετόπουλος, Δημήτρης Σελετόπουλος, Αντώνης Αρώνης, Βαγγέλης Πάτερος, Γιώργος Μαυρωτάς, Βαγγέλης Πάτρας, Τάσος Παπαναστασίου

1992

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η εθνική ομάδα κληρώνεται στο δεύτερο όμιλο μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Κούβα, την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Τερματίζει στην τελευταία θέση του ομίλου με απολογισμό 4 ήττες (10-9 Κούβα, 11-6 Ισπανία, 12-7 Ουγγαρία, 8-6 Ιταλία) και μια ισοπαλία (4-4 Ολλανδία). Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12 η γαλανόλευκη με δύο νίκες (10-6 Γαλλία, 10-8 Τσεχοσλοβακία) και τερματίζει στη 10η θέση. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Ιταλία, η Ισπανία και η ένωση Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Η ελληνική ομάδα αποτελούταν από: Βαγγέλης Πάτρας, Φίλιππος Καϊάφας, Νώντας Σαμαρτζίδης, Κώστας Λούδης, Κυριάκος Γιαννόπουλος, Τάσος Παπαναστασίου, Νικόλαος Βενετόπουλος, Δημήτρης Σελετόπουλος, Δημήτρης Μπιτσάκος, Βαγγέλης Πάτερος, Γιώργος Μαυρωτάς, Τεό Λοράντος, Μάκης Βολτυράκης

1996

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα η ελληνική ομάδα κληρώνεται στο δεύτερο όμιλο μαζί με την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Καταφέρνει και κάνει την υπέρβαση καταλαμβάνοντας την 4η θέση του ομίλου με απολογισμό 2 νίκες (8-5 Ρουμανία, 9-6 Ουκρανία) και 3 ήττες (8-5 Ουγγαρία, 9-7 ΗΠΑ, 10-8 Ιταλία). Προκρίνεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου αντιμετώπισε την Ουγγαρία από την οποία και ηττήθηκε με 12-8. Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8 η εθνική ομάδα κερδίζει τις ΗΠΑ με 7-6 αλλά χάνει από τη Ρωσία με 10-8 και καταλαμβάνει την 6η θέση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η ελληνική ομάδα αποτελούταν από: Γιώργος Αφρουδάκης, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Θωμάς Χατζής, Συμεών Γεωργαράς, Φίλιππος Καϊάφας, Θοδωρής Καλακόνας, Τεό Λοράντος, Κώστας Λούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Τάσος Παπαναστασίου, Βαγγέλης Πάτρας, Γιώργος Ψύχος, Μάκης Βολτυράκης

 

2000

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Σύδνεϋ αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα ενός πολύ σπουδαίου αθλητή, του Γιώργου Μαυρωτά που μετά από 5 συνεχόμενες διοργανώσεις κρεμάει το «γαλανόλευκο» σκουφάκι του. Η ελληνική ομάδα κληρώθηκε στο δεύτερο όμιλο μαζί με Σερβία-Μαυροβούνιο, Κροατία, Ουγγαρία, ΗΠΑ και Ολλανδία. Η εθνική μας κάνει 5 ήττες (7-4 Ουγγαρία, 9-5 Κροατία, 10-3 Σερβία-Μαυροβούνιο, 10-7 Ολλανδία, 9-3 ΗΠΑ) και καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον όμιλο. Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12 φέρνει ισοπαλίες με Καζακστάν (9-9) και Ολλανδία (6-6) ενώ κερδίζει τη Σλοβακία (12-8) και καταλαμβάνει τη 10η θέση. Την πρώτη θέση πήρε η Ουγγαρία, τη δεύτερη η Ρωσία και την τρίτη η Γιουγκοσλαβία

Στην ελληνική αποστολή ήταν: Αντώνης Βλοντάκης, Δημήτρης Μάζης, Φίλιππος Καϊάφας, Γιώργος Αφρουδάκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Ψύχος, Γιώργος Ρέππας, Γιάννης Θωμάκος, Κώστας Λούδης, Νικόλας Δεληγιάννης, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Τεό Λοράντος, Θωμάς Χατζής

2004

Η πρώτη φορά που η εθνική ομάδα έφτασε κοντά στην υπέρβαση και την κατάκτηση ενός μεταλλίου ήταν στη διοργάνωση της Αθήνας, το 2004. Η εθνική κληρώνεται στο δεύτερο όμιλο μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και την Αίγυπτο και με απολογισμό 4 νίκες (15-4 Ισπανία, 15-4 Αίγυπτος, 15-4 Αυστραλία, 6-4 Ιταλία) και μια ήττα στην πρεμιέρα από τη Γερμανία (5-4) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον όμιλό της και το απευθείας εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί βρίσκει τη Σερβία-Μαυροβούνιο όπου και γνωρίζει την ήττα με 7-3. Στο μικρό τελικό βρίσκει απέναντί της τη Ρωσία, και ηττάται με 6-5 χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Σημαντικό ρόλο για αυτή την εξέλιξη έπαιξε και ο σοβαρός τραυματισμός του Αντώνη Βλοντάκη πριν το μικρό τελικό. Τα μετάλλια πήραν η Ουγγαρία (χρυσό), Σερβία-Μαυροβούνιο (αργυρό) και Ρωσία (χάλκινο), ενώ ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου επιλέχθηκε στην κορυφαία επτάδα της διοργάνωσης.

Την εθνική αποτελούσαν: Γιώργος Αφρουδάκης, Χρήστος Αφρουδάκης, Δημήτρης Μάζης, Θοδωρής Καλακόνας, Στέφανος Σάντα, Αντώνης Βλοντάκης. Γιώργος Ρέππας, Γιάννης Θωμάκος, Νικόλας Δεληγιάννης, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Τάσος Σχίζας, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λούδης

2008

Στο Πεκίνο η εθνική μας ομάδα με κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή της σε σχέση με αυτή της Αθήνας κληρώνεται στον πρώτο όμιλο μαζί με την Ουγγαρία, την Ισπανία, το Μαυροβούνιο, την Αυστραλία και τον Καναδά. Με απολογισμό 4 ήττες (Ουγγαρία 17-6, Ισπανία 10-6, Μαυροβούνιο 10-6, Αυστραλία 12-8) και 1 νίκη (Καναδάς 13-7) καταλαμβάνει την 5η θέση στον όμιλό της. Για τις θέσεις 7-12 κάνει τρεις νίκες με Κίνα (13-8), Γερμανία (13-9) και Αυστραλία (9-8) και καταλαμβάνει την 7η θέση. Τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Ουγγαρία, οι ΗΠΑ και η Σερβία.

Με την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν: Χρήστος Αφρουδάκης, Γιώργος Αφρουδάκης, Νικόλας Δεληγιάννης, Κώστας Κοκκινάκης, Δημήτρης Μάζης, Δημήτρης Μιτελούδης, Μανώλης Μυλωνάκης, Γιώργος Ντόσκας, Γιώργος Ρέππας, Τάσος Σχίζας, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Θωμάκος, Αντώνης Βλοντάκης

Πηνελόπη Παπαδήμου


Home  |  Συνεντεύξεις  |  Ειδήσεις  |  Αφιερώματα  |  Παρασκήνια  |  Video  |  Photostory  |  Επικοινωνία  |  
  |  Copyright 2019 Sportreview.gr  |  designed & developed by WebWorks