powered by: ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσίπρας: “Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές”!

Την πολιτική ευθύνη για τα θύματα και τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο ίδιος.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ MEGA ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Οι εργαζόμενοι του MEGA εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν να δοθούν 2 μισθοί από αυτούς που τους οφείλονται στους πυρόπληκτους.

Πυγμαχία, αυτό το δύσκολο άθλημα…

26/8/2017, 13:35,
  

   Με αφορμή την πολυαναμενόμενη μάχη μεταξύ του Φλόιντ Μεϊγουέδερ και του Κόνορ Μακγκρέγκορ, θα ήταν χρήσιμο για το κοινό να γνωρίσει κάποια βασικά πράγματα για την πυγμαχία(ή κοινώς μποξ) . Επειδή τη συγκεκριμένη αναμέτρηση αναμένεται να την παρακολουθήσει πλήθος κόσμου, στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα γίνει προσπάθεια ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό το συγκεκριμένο άθλημα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για boxing


Για όσους δεν γνωρίζουν, επιτρέπονται μόνο τα χτυπήματα με τις γροθιές. Ως εκ τούτου, η χρήση αγκώνων, γονάτων, ποδιών και λαβών απαγορεύεται. Ο αγώνας γίνεται μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο τετράγωνο χώρο, ο οποίος αποκαλείται ρινγκ. Ένας επαγγελματικός αγώνας(όπως αυτός που θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής ανάμεσα σε Μεϊγουέδερ και Μακγκρέγκορ) διαρκεί 12 γύρους των 3 λεπτών, με διάλειμμα διάρκειας ενός λεπτού ανάμεσά τους. Για να μπορέσει να λάβει κανονικά μέρος ένας πυγμάχος σε έναν αγώνα, θα πρέπει να φοράει γάντια συγκεκριμένου μεγέθους, μασέλα και σπασουάρ για την προστασία των γεννητικών οργάνων. Κάθε αγώνας έχει ένα διαιτητή, ο οποίος επιβλέπει τους αθλητές και μεριμνά για την αυστηρή τήρηση των κανόνων και τρεις κριτές, οι οποίοι μετρούν τα σημεία των αθλητών σε κάθε γύρο και στο τέλος αναδεικνύουν το μεγάλο νικητή. Όπως είναι λογικό, υπάρχουν πολλές κατηγορίες με βάση τα κιλά που ζυγίζουν οι αθλητές.

 

    Τα είδη των χτυπημάτων που υπάρχουν στην πυγμαχία

 

1)Το ντιρέκτ( ή τζαμπ) : το ντιρέκτ είναι το ευθύ χτύπημα με το χέρι τεντωμένο σε πρόταση. Αρχικά, αποτελεί ένα δυνατό χτύπημα όταν δύο πυγμάχοι βρίσκονται σε απόσταση(μακρινό παιχνίδι), όπου γίνεται συνήθως αντιληπτό. Επίσης, με συνεχόμενα ντιρέκτ ένας αθλητής προσπαθεί να μείνει μακριά από τον αντίπαλό του, κρατώντας τον σε απόσταση. Τέλος, μετά από σειρά χτυπημάτων, συνίσταται από τους προπονητές η χρήση του, με στόχο την αποτροπή αντεπίθεσης από τον αντίπαλο πυγμάχο.

2)Το άπερκατ:  Πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα από κάτω προς τα πάνω με το χέρι να βρίσκεται σε κάμψη στον αγκώνα και τον ώμο να παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή εκτέλεσή του. Χρησιμοποιείται κυρίως όταν οι δύο πυγμάχοι βρίσκονται σε επαφή(κοντινό παιχνίδι). Στόχος του είναι το πηγούνι, το στομάχι, τα πλευρά και το συκώτι. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα άπερκατ στο ήπαρ αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο χτύπημα, καθώς το συγκεκριμένο ζωτικό όργανο περιέχει νευρικές ίνες οι οποίες το καθιστούν ένα ευαίσθητο σημείο για κάθε πυγμάχο.

3)Το κροσέ(ή χουκ):  Αποτελεί ένα ισχυρό πλάγιο χτύπημα, με το χέρι να βρίσκεται σε κάμψη στον αγκώνα και σε απαγωγή, με τη δύναμη να παράγεται από τον ώμο. Χρησιμοποιείται κυρίως στο κοντινό παιχνίδι. Κύριος στόχος του κροσέ είναι το σαγόνι, το οποίο είναι η <<αχίλλειος πτέρνα>> ενός πυγμάχου. Ένα δυνατό χτύπημα στο συγκεκριμένο σημείο σταματά για λίγο την αιμάτωση του εγκεφάλου, με το νοκ-άουτ να είναι το φυσικό επακόλουθο.

Το χτύπημα με τον καρπό, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, καθώς και τα χτυπήματα στο πίσω μέρος του αντιπάλου, ειδικότερα στο σημείο του λαιμού και του κεφαλιού, θεωρούνται αντικανονικά.

                 

                  Βασικοί τρόποι άμυνας στην πυγμαχία


1)<<Σπάσιμο>> του χτυπήματος: Ο συγκεκριμένος τρόπος άμυνας χρησιμοποιείται μόνο στα ντιρέκτ. Ο αμυνόμενος πυγμάχος επιδιώκει με ένα δυνατό <<χαστούκι>> προς το ευθύ χτύπημα του επιτιθέμενου να το βγάλει εκτός πορείας.

2)Βήμα/βήματα πίσω: Ο αμυνόμενος πυγμάχος, βλέποντας τον αντίπαλό του να επιτίθεται, οπισθοχωρεί με στόχο να αποφύγει τα χτυπήματα του επιτιθέμενου.

3)Παθητική άμυνα: Ο αμυνόμενος πυγμάχος, βλέποντας τον αντίπαλό του να επιτίθεται και μη έχοντας τη δυνατότητα να αποφύγει τα χτυπήματα, <<κλείνεται>> και προσπαθεί να προστατέψει το σώμα του και το κεφάλι του όσο καλύτερα γίνεται μόνο με τα χέρια του.

4)Αποφυγή: Ο αμυνόμενος πυγμάχος προσπαθεί κυρίως με συνεχείς κινήσεις της μέσης και του κορμού γενικότερα να αποφύγει τα χτυπήματα του αντιπάλου του, ώστε να μην τον πετύχουν.

5)Εσκίφ: Το εσκίφ αποτελεί έναν συγκεκριμένο τρόπο αποφυγής των χτυπημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αμυνόμενος πυγμάχος λυγίζει τα πόδια του, με στόχο τα χτυπήματα του αντιπάλου του να περάσουν πάνω από το κεφάλι του. Ο συγκεκριμένος τρόπος άμυνας δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των άπερκατ.

 

                        Έννοιες οι οποίες χρήζουν εξήγησης

 

    Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μαχητικού αθλήματος να γίνεται συχνή αναφορά σε έννοιες οι οποίες είναι πολύ πιθανό να είναι άγνωστες στο κοινό. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

1)Νοκ-άουτ(ΚΟ): Ίσως είναι η πιο γνωστή σε σχέση με αυτές που θα ακολουθήσουν, όμως χρειάζεται να εξηγηθεί και αυτή. Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος αθλητής δεχθεί ένα χτύπημα και πέσει κάτω, ο διαιτητής θα αρχίσει να μετράει μέχρι το δέκα. Αν δεν καταφέρει να σηκωθεί μέχρι το τέλος του μετρήματος, τότε το παιχνίδι τελειώνει και ηττάται από τον αντίπαλό του.

2) Τεχνικό νοκ-άουτ(ΤΚΟ): Τεχνικό νοκ-άουτ έχουμε σε δύο περιπτώσεις. Αρχικά, σε περίπτωση που ο διαιτητής διαπιστώσει πως κάποιος από τους δύο αθλητές δεν έχει δυνάμεις για να συνεχίσει το παιχνίδι, τότε για να τον προστατέψει το διακόπτει υπέρ του αντιπάλου του. Επίσης, αν κάποιος αθλητής έχει τραυματιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο τραυματισμός του να επηρεάζει άμεσα την αγωνιστική του απόδοση, πάλι ο διαιτητής καλείται να σταματήσει τον αγώνα.

3)Νοκ-ντάουν: Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, σε περίπτωση που κάποιος αθλητής πέσει κάτω από χτύπημα αντιπάλου, τότε ο διαιτητής θα αρχίσει να μετράει μέχρι το δέκα. Αν καταφέρει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να σηκωθεί όρθιος, τότε έχουμε νοκ-ντάουν, όχι νοκ-άουτ και το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.

4)Ντισκαλιφιέ: Ουσιαστικά αποτελεί την αποβολή ενός αθλητή από έναν αγώνα, έπειτα από αντιαθλητική συμπεριφορά.

                       

                            Πως αναδεικνύεται ο νικητής

1)Mε νοκ-άουτ

2)Mε τεχνικό νοκ-άουτ

3)Νίκη με <<Walkover>>:Αν ένας αθλητής δεν εισέλθει στο ρινγκ σε διάστημα τριών λεπτών από τη στιγμή που κλήθηκε, τότε ο αντίπαλός του ανακηρύσσεται νικητής άνευ αγώνα.

4)Με απόφαση των κριτών: Όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του αγώνα οι κριτές μετράνε τα σημεία, τα καθαρά χτυπήματα, δηλαδή, που δέχονται οι αθλητές από τον αντίπαλό τους. Κάθε καθαρό χτύπημα ισούται με ένα  σημείο. Στο τέλος του παιχνιδιού γίνεται η συνολική καταμέτρησή τους, με σκοπό την ανάδειξη του νικητή, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της ισοπαλίας(μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο).

 

    Χωρίς καμία αμφιβολία, η πυγμαχία πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα αθλήματα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το αμερικάνικο κανάλι μετάδοσης αθλημάτων, ESPN, την έχει κατατάξει ως το πιο δύσκολο άθλημα στον κόσμο. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η πυγμαχία δεν είναι απλώς δύο αθλητές που ανταλλάσσουν γροθιές, αλλά πολλά περισσότερα. Οι άνθρωποι του χώρου την παρομοιάζουν με μια παρτίδα σκάκι. Πολλά παίζουν ρόλο στη στρατηγική ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για έναν αγώνα: τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου, οι αδυναμίες του, το πόσο εκρηκτικός είναι στα χτυπήματά του, το ύψος του, τα κενά σημεία στο σώμα του με σκοπό να σημαδέψει περισσότερο εκεί, καθώς και το πόσο ευκίνητος είναι. Βέβαια, όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα, όλες οι στρατηγικές μπορούν να αντιμετωπιστούν, γι΄ αυτό πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος ώστε να σταθεί όρθιος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν, πάλι, δεν είναι, τότε τα πράγματα μπορούν να πάρουν μια πολύ επικίνδυνη και δύσκολη τροχιά…

                                    

 

Θοδωρής Τρυποσκιάδης

 

Home  |  Συνεντεύξεις  |  Ειδήσεις  |  Αφιερώματα  |  Παρασκήνια  |  Video  |  Photostory  |  Επικοινωνία  |  
  |  Copyright 2019 Sportreview.gr  |  designed & developed by WebWorks