powered by: ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σερβία : Χάνει την πρεμιέρα ο Μπιέλιτσα
Η Σερβία θα στερηθεί τον Νεμάνια Μπιέλιτσα στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ με την Αγκόλα, εξαιτίας προβλήματος στο γόνατο.
Ατλέτικο και Μονακό διεκδικούν Ικάρντι

Μαδρίτη και Πριγκιπάτο διεκδικούν τον φευγάτο από την Ίντερ Μάουρο Ικάρντι.

Ποδηλατική Από-ΔΡΑΣΗ Πιερίας

27/7/2017, 19:39,
  

Το 2010, τρεις φίλοι, ο Βασίλης, ο Γιάννης και ο Αλέξανδρος ήθελαν να κάνουν μια ομάδα για τους φίλους ποδηλάτου. Σιγά σιγά άρχισαν να βλέπουν τις δυσκολίες όσον αφορά την κίνηση στην πόλη, τους αναρίθμητους κινδύνους στο δρόμο και την άθλια αντιμετώπιση των πολιτών. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι πιο οργανωμένο. Επτά χρόνια αργότερα, η Δήμητρα Γκόλια, σημερινή πρόεδρος του συλλόγουμας μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και για τα όσα εχουν καταφέρει.

Τι είναι Ποδηλατική Από-ΔΡΑΣΗ;
Πρόκειται για έναν σύλλογο που περιλαμβάνει το κομμάτι της διεκδίκησης. Έχει πολύ δράση μέσα του γιατί διεκδικούμε πράγματα ώστε να προωθηθεί επιτέλους η αστική ποδηλασία και να καθιερωθεί στην πόλη, αλλά και γενικότερα στον ελληνικό χώρο. Έπειτα είναι μια απόδραση από την καθημερινότητα, με το ποδήλατο, ένα μέσω που υπάρχει στην ζωή μας από τότε που είμαστε παιδιά.

- Γιατί επιλέξατε το ποδήλατο και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

- Η αλήθεια είναι πως το αθλητικό κομμάτι δεν περιλαμβάνεται τόσο στην φιλοσοφία του συλλόγου. Εάν κάποιος θέλει να το επιλέξει σαν κάποιο ευχάριστο χόμπι άθλησης είναι κάτι πολύ προσιτό γιατί σχεδόν όλοι έχουν ποδήλατο και όλοι ξέρουν να κάνουν.

- Τι ακριβώς διεκδικεί;

- Προβάλλουμε τα ποδηλατικά ζητήματα της πόλης και ασκούμε πιέσεις για την υλοποίηση (πχ. Το κομμάτι της τοποθέτησης διαχωριστική μπάρας στο δρόμο Σταθμός-Παραλία Κατερίνης). Ακόμη, έχουμε επενδύσει πολύ στο κομμάτι της ποδηλατικής παιδείας που ίσως είναι και το μεγαλύτερο έργο του συλλόγου, το οποίο ξεκίνησε από το μηδέν και πλέον γίνεται και με έγκριση από το Υπουργείο. Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό.

- Γιατί επενδύσετε στην παιδεία;

- Όλα ξεκινάνε από την παιδεία γι αυτό και επενδύσαμε σε αυτό. Το 2011, μπήκα πρώτη φορά μόνη μου δρ αίθουσα δημοτικού, με αφορμή το επάγγελμα μου (δασκάλα), για να διδάξω και να δω πω σ λειτουργεί η ποδηλατική παιδεία. Στη συνέχεια έγινε πιο οργανωμένο και σχεδιάσαμε μια παρουσίαση Power Point, το εξελίσσαμε και πριν τρία χρόνια εγκρίθηκε μετά από αίτηση στο Υπουργείο ώστε να μπαίνουμε στα σχολεία νόμιμα.

- Ποια ποια η ανταπόκριση των παιδιών;

- Ενθουσιάζονται, μας λένε για παράδειγμα «Κυρία, κυρία εγώ κάνω χωρίς χέρια» και τότε ξεκινάμε και εξηγούμε γιατί ΔΕΝ πρέπει να κάνουν έχεις χέρια. Το αγαπάνε γιατί είναι διαδραστικό και εμείς προσπαθούμε να τους μάθουμε πω σ να σκέφτονται. Πέρα από την παρουσίαση στην τάξη υπάρχει και δεύτερη φάση που η οργάνωση της ποδηλατοβόλτας στο πάρκο ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κυκλοφοριακής αγωγής.

- Πώς πιστεύεις ότι αντιδρά ο κόσμος βλέποντας ποδήλατο στο δρόμο;

- Η πρώτη λέξη πιθανόν να είναι κάποια βρισιά, γιατί κακά τα ψέματα, αρκετοί ποδηλάτες έχουν το κακό συνήθειο να κινούνται ελεύθεροι όπου θέλουν, όπως θέλουν. Δεν κατανοούν  πως είμαστε ένα μέσω σαν και τα άλλα και πρέπει να τηρούμε τον ΚΟΚ. Γι αυτό, και δεν έχουμε τον σεβασμό που μας αξίζει. Στις πρώτες οργανωμένες ποδηλατοβόλτες, ήταν πολύ άσχημη η αντιμετώπιση «που πάτε όλοι μαζί», φώναζαν και δεν είχαν υπομονή. Τώρα πλέον το αντιμετωπίζουν πολύ συνηθισμένα «αα περνάει η απόδραση μωρέ, ας περιμένω λίγο».

- Είναι στόχος να εξαπλωθεί αυτό και πέρα από τα πλαίσια της Κατερίνης;

- Βέβαια, ήδη έγινε ένα μεγάλο βήμα, μια επαφή με την ποδηλ-ΑΤΤΙΚΗ κοινότητα. Αποφασίσαμε από κοινού να γίνουμε μέλη στην Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδηλατιστών  (European Cyclist Federation). Ταξιδέψαμε μέχρι στην Στοκχόλμη για τον σκοπό αυτόν. Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις σε Αθήνα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Λέσβο. Σύλλογοι από αυτές τις πόλεις βρεθήκαμε με σκοπό να διαμορφώσουμε μια ελληνική ομοσπονδία που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα θέλει το ποδήλατο στην αστική μετακίνηση.  Μας λείπουν κάποια πράγματα και θέλουμε να τα κυνηγήσουμε.

- Διαπιστώσατε πως σε σχέση με το εξωτερικό Ελλάδα είναι αρκετά πίσω σε αυτό το θέμα ;

- Η πρώτη συνάντηση ρήση πέρυσι ήταν αρκετά ελπιδοφόρα γιατί γνωρίσαμε άτομα από συλλόγους αντίστοιχης φιλοσοφίας, μικρών Ευρωπαϊκών πόλεων. Συνειδητοποιήσαμε πως αντίστοιχα σκηνικά συμβαίνουν και στο εξωτερικό αλλά η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός που στην Στοκχόλμη πηγαίνουν για καφέ μέχρι και μονοήμερη εκδρομή με το ποδήλατο. Η συναναστροφή μας όμως μαζί τους μας δίνει ώθηση.

- Πιστεύεις πως ο Έλληνας θα δυσκολευτεί να το εντάξει στην καθημερινότητα του;

- Ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ πιο δύσκολα. Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, υπάρχει ποδηλατόδρομος έλα κάποιο κόβεται. Έτσι χάνει την έννοια του. Επιπλέον, ακόμα και αν υπάρχει ο ποδηλατόδρομος κάποιοι δεν το σέβονται. Πάντα όμως υπάρχει τρόπος!

- Το ποσό τον εγγράφων που δαπανάται;

- Η συνδρομή είναι 10 ευρώ το χρόνο, εντελώς συμβολικό. Όταν ζητάμε να γίνει κάποιος μέλος δεν είναι για το ποσό αλλά για την «δυναμική» που αποκτά ο σύλλογος όταν πάμε να διεκδικήσουμε κάτι. Όταν οργανώνουμε δράσεις έχουμε ναι χορηγίες. Κυρίως τα χρήματα δαπανώνται στα υλικά παιδείας. Δίνουμε δωράκια στα παιδιά, τυπώνουμε υλικό , διανομές φυλλαδίων σε δράσεις, πανό στην Πανευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας ή στο ποδηλατικό κυνήγι θησαυρού.

- Τι ακριβώς είναι το ποδηλατικό κυνήγι θησαυρού;

- Για έκτη χρόνια οργανώνεται μια προσχεδιασμένη ποδηλατική διαδρομή που σε  πηγαίνει από γρίφο σε γρίφο με ομάδες των πέντε -έξι ατόμων τα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή. Νικήτρια ομάδα είναι προφανώς κι αυτή που καταφέρει να βρει τον θησαυρό. Ξεκίνησε ως μια ιδέα να κάνουμε κάτι διαφορετικό στην Πανευρωπαϊκή εβδομάδα με προκλήσεις και ψυχαγωγία.

- Από πόσα άτομα αποτελείται το Δ.Σ. και πόσα εγγεγραμμένα μέλη;

- Το Δ.Σ. αποτελείται από επτά άτομα, Αλλά είναι απλά μια τυπική μορφή διοίκησης. Υπάρχει από εκεί και πέρα μια οργανωτική ομάδα τριάντα ατόμων, τα οποία είναι συνεχώς σε δράσεις, συναντήσεις κλπ. Τα επίσημα εγγεγραμμένα μέλη στο σύλλογο είναι περίπου διακόσια για το 2017. Ιντερνετικά, οι φίλοι στην επίσημη ιστοσελίδα στο  Facebook είναι 3.000.

- Τέλος, πες μας δύο λόγια για εσένα, πως ανέλαβε πρόεδρος της δράσης;

- Ήμουν από τους πρώτους υποστηρικτές του συλλόγου. Η προεδρεία αλλάζει κάθε δύο χρόνια και κάποια στιγμή τα μέλη θεώρησαν πως μπορούσα να αναλάβω, ανέλαβα  και δεν το μετανιώνω καθόλου. Έχω δώσει ότι μπορώ γιατί το αγαπώ ιδιαίτερα και το πονάω από την πρώτη στιγμή. Έχουμε αφιερώσει άπειρες ώρες, ειδικά στην αρχή για να δημιουργήσουμε το site,  την λειτουργία του συλλόγου, τι να περιλαμβάνει το καταστατικό, ποιες οι δράσεις που θα το περιστοιχίζουν, παρά πολλά πράγματα τα οποία μας υπενθυμίζουν πως δεν γίνεται με τίποτα να σταματήσει η δράση του.

ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ

Home  |  Συνεντεύξεις  |  Ειδήσεις  |  Αφιερώματα  |  Παρασκήνια  |  Video  |  Photostory  |  Επικοινωνία  |  
  |  Copyright 2020 Sportreview.gr  |  designed & developed by WebWorksΣτοίχημα